O Φάρος Ποντίων Πατρών τίμησε τη γυναίκα μέσα από τον Ποντιακό θέατρο
Μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρει το θέατρο στη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο 22 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο της Αγοράς Αργύρη, ο δραστήριος σύλλογος Φάρος Ποντίων Πατρών, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.
Παρουσιάσθηκαν τρία θεατρικά μονόπρακτα, γραμμένα από την Πόντια Γιούλη Γεωργιάδου, τα οποία και παρουσίασε η ίδια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης, να απολαύσει έργα τρίτης γενιάς Ποντίων. Σύγχρονα, αριστοφανικά έργα, εμπνευσμένα από τη γυναίκα του χθες και του σήμερα, τα οποία καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Η παρχαρομάνα (Η μάνα των βοσκοτόπων).
Η γυναίκα «Παρχαρομάνα», η οικοδέσποινα των παρχαριών του Πόντου, που αναλαμβάνει πάνω στα βουνά, την εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών, κατά τους θερινούς μήνες και την προετοιμασία τους, να γίνουν άξιες νοικοκυρές στις μελλοντικές τους οικογένειες.
Έμορφος και πασεμέντζα (Όμορφη και παχιά).
Η γυναίκα θηλυκό, που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ακολουθήσει τα πρόσωπα της εποχής.
Η κεμεντζετζού (Η λυράρισα).
Η γυναίκα «Κεμεντζεντζού», που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ξεπεράσει την αδυναμία της ως γυναίκα και να μάθει να παίζει «κεμεντζέ», το όργανο που θα την καταξιώσει ισάξια με τον άνδρα κεμεντζεντζή, ως άξια συνεχιστή της παράδοσης του Πόντου.
Η Γιούλη Γεωργιάδου, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, γεννήθηκε στη Δράμα. Σήμερα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της, δάσκαλοι και οι δύο, με πολυετή προσφορά στα δημοτικά σχολεία της Δράμας, ήταν Πόντιοι πρόσφυγες. Αυτό εξηγεί, το ότι η Γιούλη κουβαλάει τον Πόντο μέσα της. Για πολλά χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά, σε διάφορα Ποντιακά σωματεία, όπου, άλλοτε ως συγγραφεύς και άλλοτε ως ηθοποιός, συμμετέχει σε διάφορες Ποντιακές παραστάσεις, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πρόσφατα Ποντιακά θεατρικά έργα της, διακρίνονται από αριστοφανικό ύφος και έντονο-έξυπνο αυτοσαρκασμό.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν γυναίκες των χορευτικών τμημάτων του Φάρου, οι οποίες χόρεψαν ποντιακούς χορούς, έτσι όπως συνήθιζαν να χορεύουν οι γυναίκες στον Πόντο.
Παρότι η γιορτή ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες του Πόντου, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, αποφάσισε να τιμήσει έναν πολύ σημαντικό άνδρα και περήφανο Πόντιο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννη Χαριτάντη, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του Φάρου Ποντίων Πατρών Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει την ευγνωμοσύνη του, προς το πρόσωπο του κ. Χαριτάντη, για την αμέριστη βοήθεια και έμπρακτη στήριξή του, στις δράσεις του συλλόγου, που σκοπό έχουν την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Γιάννης Χαριτάντης, Πόντιος στην καταγωγή, μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν ειδικεύτηκε στην Ηλεκτρονική. Για πολλά χρόνια, υπηρέτησε σαν καθηγητής Ηλεκτρονικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών, του οποίου υπήρξε διευθυντής. Είναι από τους πρώτους, που ανέπτυξαν στην Ελλάδα τη διδασκαλία της Ηλεκτρονικής με υπολογιστή.
Εκτός των πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων, που έχει γράψει, έχει γράψει και δύο λογοτεχνικά. Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Οδός Ευξείνου Πόντου» αναδεικνύει τις αρετές, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμικό πλούτο των προσφύγων Ποντίων, σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ενώ το νέο του βιβλίο, έχει τίτλο «Στα μονοπάτια του Νου και του Κόσμου».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, η Δέσποινα Παπαφιλιπποπούλου μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, από την Οργανωτική Επιτροπή της Μαγναύρας-κύκλος για τον ευρύτερο Ελληνικό Πολιτισμό, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιος Φασόης, η Σοφία Δελή, ο Νίκος Ατταλειάδης και η Νικολίτσα Σκιαδαρέση, η διευθύντρια του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών Αθηνά Καλλιμάνη, ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και ποντιακής καταγωγής Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο σύμβουλος ανατολικού διαμερίσματος Δήμου Πατρέων Δημήτρης Βούλγαρης, η βιολόγος Άννυ Ονουφρίου και πλήθος κόσμου.
Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.
Πηγή: thebest.gr