Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο;
Σε μία πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης κρέατος , ο Δρ. Barnard υποστήριξε ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος προκαλεί καρκίνο. Κρίνοντας από τις έκπληκτες αντιδράσεις του κοινού, ένα τέτοιο επιχείρημα φάνηκε ότι δεν είχε ξανακουστεί. Ενώ όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε – παραδείγματος χάριν – τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και των προϊόντων καπνού, η σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και του κρέατος έχει διαφύγει της προσοχής μας.
Ο Δρ. Barnard χρησιμοποίησε ως πηγές του δύο μελέτες σε πολύ μεγάλα δείγματα – την μελέτη NIH-AARP που διεξήχθη το 2009, και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvardμε 120.000 συμμετέχοντες. Και στις δύο μελέτες, όσοι κατανάλωναν περισσότερο κρέας αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνου. Πολλές ακόμη μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια ευρήματα.
Πώς προκαλεί καρκίνο η κατανάλωση κρέατος; Ενδέχεται να οφείλεται στις ετεροκυκλικές αμίνες – καρκινογόνα στοιχεία που αναπτύσσονται καθώς ψήνεται το κρέας. Μπορεί επίσης να οφείλεται στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ή στο σύμπλοκο σιδήρου αίμη, ή στην έλλειψη φυτικών ινών και τη σπάνις των αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μία παρόμοια περίπτωση με αυτήν του τσιγάρου. Γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, έστω και αν και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιο ακριβώς στοιχείο «του καπνού» ενοχοποιείται για την πρόκληση καρκίνου.
Παρόλο που όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης καρκίνου, δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο ποιο στοιχείο του κρέατος ενοχοποιείται περισσότερο.
Το τραγικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι το εξής: Η σύνδεση μεταξύ κρέατος και καρκίνου είναι γνωστή για περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα!! Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1907 οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο με τίτλο “Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου σε όσους καταναλώνουν περισσότερο κρέας ,” περιγράφοντας επιδημιολογική μελέτη διάρκειας επτά ετών που κατεδείκνυε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σε σύγκριση με όσους επέλεγαν μία πιο ισορροπημένη διατροφή.
Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς που εγκατέλειψαν την παραδοσιακή τους διατροφή, που βασιζόταν σε φρούτα και λαχανικά, για να στραφούν στην κατανάλωση κρέατος που είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις Η.Π.Α. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει ουδεμία αμφισβήτηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των περιστατικών καρκίνου ανάμεσα στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση ζωικών τροφών»
Πηγή: pentapostagma.gr