Από την Ελλάδα της κρίσης στην Τουρκία. Δείτε τα βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από την Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου. Έλληνες που αφήνουν πίσω τις οικογένειές τους, μεταναστεύουν στη γειτονική μας χώρα και άγνωστοι μεταξύ αγνώστων προσπαθούν να βρουν εργασία.Η Σοφία Παπαϊωάννουν ταξίδεψε στην Τουρκία και συνάντησε έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα μας και ζουν εκεί, προσπαθώντας να φτιάξουν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους η Χρύσα, με καταγωγή από τη Λάρισα, που σπούδασε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και μετά τις σπουδές της κατέβηκε από τη Λάρισα στην Αθήνα για να βρει δουλειά. Μέχρι πριν από έναν χρόνο έπαιζε κανονάκι σε μαγαζιά στα Εξάρχεια και στα Πετράλωνα, αλλά όταν η δουλειά αραίωσε, πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα.
«Θα έφευγα έτσι κι αλλιώς, το είχα αποφασίσει αυτό, κάπου θα πήγαινα μετανάστης. Αποφάσισα να έρθω στην Πόλη γιατί καταρχήν υπάρχει μια σχέση με τη μουσική. Ήρθα εδώ και πήγα πόρτα πόρτα. Πήγα αρχικά σε ένα ελληνικό σχολείο, στο Ζωγράφειο Λύκειο, τους είπα “γεια σας, ήρθα από την Ελλάδα και έχω μια πρόταση για εσάς. Να διδάσκω παραδοσιακό τραγούδι στα παιδιά με έμφαση στη γλώσσα”. Ξεκίνησα με μια φίλη, οργανώσαμε μια ομάδα παιδιών 9-11 ετών κάναμε μια προσέγγιση της γλώσσας με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα μέσα από θεατρικό παιχνίδι και καταλήξαμε να κάνουμε μια χορωδία εκεί», λέει στην εκπομπή «360ο» και προσθέτει πως «τώρα μένουμε στο Ταρλάμπασι, παλιά ελληνική γειτονιά, που μετά την απέλαση των Ελλήνων ήρθαν οι ανατολίτες. Η γειτονιά τώρα κατοικείται κυρίως από Κούρδους και τσιγγάνους. Τα λεφτά που μπορούσα να δώσω ήταν πολύ συγκεκριμένα και προσπάθησα να εγκλιματιστώ σε αυτή τη γειτονιά πάρα να πάω κάπου αλλού»!
Έλληνες μετανάστες όμως, δεν βρίσκονται μόνο στο «φτωχό» Ταρλάμπασι. Η Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε και στο «πλούσιο» Νισάντασι, το «Κολωνάκι της Κωνσταντινούπολης», με τα ακριβά καταστήματα και τις διάσημες μπουτίκ, όπου συνάντησε τον Σίμο Τριανταφύλλου που εργάζεται ως σεφ σε πολυτελές εστιατόριο. Έφτασε εκεί πριν από δύο χρόνια, όταν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είχαν γίνει είδος προς εξαφάνιση. «Επιβλέπω 26 άτομα και είναι όλοι Τούρκοι. Είμαι ο μόνος ξένος ανάμεσα σε 60 άτομα. Οι έλληνες που έρχονται εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, για δουλειά είναι πολύ εργατικοί», λέει ο έλληνας σεφ, τονίζοντας πως «Θέλω να επιστρέψω όμως, κάποια στιγμή στην Ελλάδα»!
Αν υπάρχει μία περιοχή που δείχνει σε όλο το μέγεθος την οικονομική άνθιση της Κωνσταντινούπολης, αυτή είναι η περιοχή του Μάσλακ. Οδηγώντας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, εκεί που κάποτε τελείωνε η πόλη, είναι η περιοχή που τα τελευταία 10 χρόνια μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ανάπτυξη μέσα από την ανοικοδόμηση. Ουρανοξύστες παντού, εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα σπιτιών.
Εκεί, τα τελευταία δύο χρόνια, εργάζεται ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Τσούλος που λέει πως πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει εκεί γιατί «Μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις το όνειρό σου. Δηλαδή σε φτάνει ως αρχιτέκτονα στο επίπεδο της φαντασίας, παραγωγικότητας και είναι και μεγέθη που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε! Είχα ένα γραφείο στην Καλλιθέα, 15 άτομα, σιγά σιγά μειώνονταν μέχρι που το 2011, τα έργα πάγωσαν, δεν μας πλήρωναν και έβλεπα ότι δεν πήγαινε πουθενά αυτή η κατάσταση. Στο τέλος η δουλειά που έκαναν όλοι ήταν να νομιμοποιούν αυθαίρετα. Αυτό δεν έχει σχέση ούτε με αυτό που έχουμε σπουδάσει, ούτε με αυτό που θέλουμε να κάνουμε».
H Σοφία Παπαϊωάννου μας ταξιδεύει στην Τουρκία καταγράφοντας «360ο» με την κάμερα της εκπομπής του ALPHA την καθημερινότητα των ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα μας αναζητώντας εκεί καλύτερες συνθήκες ζωής.
Πηγή: turkishgreeknews.org