Τι πρέπει να τρώτε για να είστε προστατευμένοι από τον καρκίνο
Μπορεί η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή να συμβάλει στην καλή κατάσταση του οργανισμού μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας ενάντια στον καρκίνο.
Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κατά του Καρκίνου αποδεικνύουν ότι σχεδόν οι μισοί τύποι της ασθένειας είναι δυνατό να προληφθούν με το σωστό διαιτολόγιο.
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Δείτε 11 από τις υπερ-τροφές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιό σας!
Καφές
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.
Ελαιόλαδο
Ειδικά το έξτρα παρθένο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Σκόρδο
Έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί τη δράση των ελεύθερων ριζών και να τροποποιεί τη δράση των ενζύμων, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Πράσινο τσάι
Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες επιβραδύνουν και αποτρέπουν την επέκταση των καρκινικών κυττάρων.
Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε νεοξανθίνη, που συμβάλλει στην αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και στην αναστολή της παραγωγής τους. Παράλληλα, είναι καλή πηγή κεμπφερόλης, που σύμφωνα με έρευνες μειώνει κατά 40% την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του εντέρου.
Όσπρια
Περιέχουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τον έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.
Κουνουπίδι
Αποτελεί προστατευτική ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στο ότι περιέχει βιταμίνη C, μαγγάνιο, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, καφεϊκό οξύ, κιναμωμικό οξύ, φερουλικό οξύ, κερκετίνη, ρουτίνη και καεμφερόλη. Καλό θα είναι να μην το καταναλώνετε σε επεξεργασμένη μορφή.
Ψάρια
Χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα τους και στο εικοσιπενταενοϊκό οξύ, το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ, είναι γνωστά για τις αντιπολλαπλασιαστικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαγγειογενετικές ιδιότητές τους.
Ντομάτα
Οφείλει τις αντικαρκινικές ιδιότητές της στο λυκοπένιο.
Ρόδι
Συνιστά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τανινών και φλαβονοειδών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον μαστό, τον προστάτη, στο έντερο και στους πνεύμονες.
Αβοκάντο
Περιέχει περσίνη, η οποία εμφανίζει αποτελεσματική δράση στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Πηγή: onmed.gr