Πενταπλάσιοι φέτος οι θάνατοι από γρίπη, ποιοι κινδυνεύουν. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Πενταπλάσιοι είναι οι θάνατοι από τη φετινή γρίπη που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ο ιός της γρίπης έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα, όταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χειμώνα (2012-2013) από επιπλοκές της γρίπης είχαν πεθάνει 4 άτομα.
Αν και ο ιός της γρίπης που έχει προκαλέσει τη φετινή επιδημία είναι ο κοινός ιός γρίπης Α (H1N1), αποτελεί ήδη το νούμερο ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των ατόμων υψηλού κινδύνου είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.
Οι επιπτώσεις όμως από τη μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη, φάνηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Τουλάχιστον 70 άτομα εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων 20 πέθαναν, όταν πέρυσι τέτοια εποχή οι νοσηλείες σε ΜΕΘ ήταν 16 και οι θάνατοι 4!
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης, δεν είχαν εμβολιαστεί!
Σύμφωνα με την έως τώρα πορεία της γρίπης, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παχύσαρκοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα υγείας που δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
«Η νοσογόνος παχυσαρκία, εμπόδιζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη γρίπη», κατά τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ανάμεσα στα θύματα της νόσου, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ατόμων που ήταν νέοι σε ηλικία και χωρίς κανένα προβλήματα υγείας.
Ακόμη και τώρα, όμως, δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Καλό είναι να γίνει έστω και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι θα χρειαστούν 10-15 ημέρες για να αρχίσει ο οργανισμός να παράγει αντισώματα» λέει ο κ. Τσακρής.
Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο
Τον Φεβρουάριο κάθε έτους, ο ΠΟΥ καθορίζει τη σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου της τρέχουσας χρονιάς για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Το εφετινό εμβόλιο παρέχει προστασία εναντίον των εξής στελεχών των ιών της γρίπης:
Τύπος A / California (H1N1)
Τύπος A / Victoria (H3N2)
Τύπος B / Massachusetts
Κύριες ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας
Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας και όσοι φροντίζουν βρέφη ή χρονίως πάσχοντες
Έγκυοι (ανεξαρτήτου σταδίου κυήσεως)
«Για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο σύμπτωμα» απαντά ο κ. Τσακρής. «Οποιος χρονίως πάσχων εκδηλώσει υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) με κούραση και πόνους σε όλο το σώμα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του».
Συμπτώματα γρίπης (διαρκούν από 2-7 ημέρες)
* Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) και πονοκέφαλος
* Κοκκίνισμα των ματιών δάκρυσμα
* Καταρροή (συνάχι)
* Πονόλαιμος
* Βήχας (συνήθως ξηρός, χωρίς φλέγματα)
* Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
* Έντονη κόπωση
* Ναυτία, έμετος και διάρροια, στα παιδιά (σπάνια συμπτώματα στους ενήλικες)
Το βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ECDC για την εποχιακή γρίπη:
Πηγή: onmed.gr