Διαπρέπουν οι Έλληνες επιστήμονες ακόμα και σε περιόδους κρίσης
Διαπρέπουν οι Έλληνες ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπως η τρέχουσα, όπου τόσο η επιχειρηματικότητα όσο και η καινοτομία εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθώς και της ελιππούς χρηματοδότησης δεν προωθείται. Παρά τα εμπόδια αυτά οι νέοι επιστήμονες που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα παλεύουν με ό,τι μέσα διαθέτουν και κάνουν την διαφορά!
Τα στατιστικά στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με το greekreporter, ο αριθμός των δημοσιεύσεων Ελλήνων επιστημόνων σε επιστημονικά περιοδικά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Το 2010 ήταν 10.219 ενώ το 2000 ήταν 4.900. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που από περίπου 500 το 2003 τώρα δίνονται 700 ανά έτος!
«Η χώρα δε μπορεί να βγει από την κρίση με μία από τα ίδια, πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πολύτιμες, αλλά έχουν αφεθεί στον… πατριωτισμό των ερευνητών. Παρόλο βέβαια που οι έρευνες για μεγαλύτερη ανάπτυξη συνεχίζονται η ελληνική πολιτεία φαίνεται να μη στηρίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση.», υποστηρίζει ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Θεσσαλονίκη.
Την στροφή των Ελλήνων στην καινοτομία επαληθεύει και έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν. Ειδικότερα, ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια δραστηριότητα και αναπτύσσεται συνεχώς.
Αυτή η σημαντική δραστηριότητα αποδεικνύεται από 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας. Πρόκειται για τις εταιρίες Helic, Raycap, Constelex, Taxibeat, Cookisto, Corallia και The egg.
Άλλη μια ερευνητική ομάδα που καινοτομεί στην Ελλάδα είναι από φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου που προσπαθεί να κάνει χημική ανάλυση σε όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, τον Λέανδρο Σκαλτσούνη, δεν πρέπει κανείς να παραπονιέται για την έλλειψη χρηματοδότησης αλλά να προσπαθεί να παράγει έργο μέσα από δικά του μονοπάτια. Έτσι η Φαρμακευτική δημιούργησε μια spin off εταιρεία, η οποία αξιοποιεί τα απόβλητα ελαιοτριβείων, πυρηνελαιουργείων και επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς, από τα οποία παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης εργασίας.
Πηγή: pygmi.gr