Κι όμως η Ελλάδα επενδύει σε διαστημική τεχνολογία
της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ελληνική τεχνολογία στην υπηρεσία του διαστήματος; Κι όμως ισχύει. Σε δύο χρόνια από τώρα τα πρώτα προϊόντα συστημάτων πλοήγησης, συμπίεσης δεδομένων και εφαρμογών παρατήρησης της γης θα είναι έτοιμα για να εξοπλίσουν διαστημικά οχήματα και να ανταγωνιστούν ανάλογες υπηρεσίες από παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Τέσσερα χρόνια μετά τη σύστασή του, το si- Cluster (Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών), που απαρτίζεται από 17 κατασκευαστικές βιομηχανίες υψηλής εξειδίκευσης και τρία ερευνητικά κέντρα, ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, την υλοποίηση προγραμμάτων διαστημικής τεχνολογίας με επίκεντρο την έρευνα, με σκοπό να τοποθετηθεί η Ελλάδα στο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών.
Διαχειριστής του cluster είναι το Corallia, ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών σε κλάδους έντασης γνώσης, υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού χαρακτήρα. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται καταρχήν τρία συνεργατικά έργα εθνικής εμβέλειας, τα οποία αναπτύσσουν τεχνολογίες συστημάτων πλοήγησης, τηλεπισκόπησης και μικροηλεκτρονικής. Πρόκειται για το Acritas, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ εταιρείες με σκοπό την κατασκευή ολοκληρωμένων εφαρμογών παρακολούθησης που συνδυάζουν δορυφορικές τεχνολογίες, το Menelaos, όπου επτά βιομηχανίες θα συνεργαστούν για τη δημιουργία συστημάτων πλοήγησης που θα βασίζονται σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες νέας γενιάς και το CIDCIP, με αντικείμενο τη δημιουργία αλγορίθμων συμπίεσης δεδομένων.
Μεταξύ των εταιρειών που επενδύουν στη διαστημική τεχνολογία είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Space Hellas που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στη σχεδίαση και υλοποίηση ενσύρματων, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων επικοινωνιών και λύσεων πληροφορικής.
Οι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν είναι: η Alma Technologies με αντικείμενο το σχεδιασμό μικροηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής, επεξεργασίας, συμπίεσης, αποθήκευσης και μετάδοσης ψηφιακών σημάτων και δεδομένων, η Analogies (εταιρεία ανάπτυξης πνευματικής ιδιοκτησίας κυκλωμάτων ημιαγωγών υψηλής ταχύτητας), η Constelex Technology Enablers με ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της φωτονικής τεχνολογίας, η EMTech που ασχολείται με εφαρμογές λογισμικού στον τομέα της διαστημικής, η EPOS Satellite Communication Networks and Advanced Electronic Application Systems, η inAccess που σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα και λύσεις τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης με έμφαση στις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, η IRIDA Labs, η Interoperability Systems International Hellas, η Miltech Hellas, εξειδικευμένη στον σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών και αεροδιαστημικών προϊόντων, η εταιρεία πληροφορικής NeuroPublic, η Planetek Hellas, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, η ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ, η European Sensor Systems και τέλος η TERRA SPATIUM που προσφέρει ολοκληρωμένες και προηγμένες γεωχωρικές λύσεις για όλες τις αγορές και εφαρμογές.
Τα ερευνητικά κέντρα που συνδράμουν είναι τα εργαστήρια Μικροϋπολογιστών & Ψηφιακών Συστημάτων και Μικροκυμάτων & Οπτικών Ινών Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Μονάδα Διαστημικών Προγραμμάτων του ερευνητικού κέντρου Αθηνά.
Στο πρόγραμμα si- Cluster περιλαμβάνονται ακόμη:
– δύο έργα νέων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία υλικών νανοτεχνολογίας για το διάστημα και την κατασκευή συστημάτων προσομοίωσης για την εκτόξευση, προσγείωση και πλοήγηση διαστημοπλοίων
– δεκατρία καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια με ενδεικτικούς στόχους, μεταξύ άλλων, του κύκλου εργασιών κατά 47% και των εξαγωγών κατά 69%,
– ένα έργο κοινών υποδομών και υπηρεσιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μελών, εκπαίδευσης, συντονισμού και δικτύωσης στο πλαίσιο του cluster από πλευράς του φορέα-αρωγού
Ο προϋπολογισμός για το σύνολο των δράσεων υπολογίζεται στα 7,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, από τα οποία τα 4,1 θα δοθούν μέσω ΕΣΠΑ. Όπως λένε οι συμμετέχοντες στο cluster, η επένδυση στη διαστημική τεχνολογία, η αγορά της οποία αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, είναι η πλέον συμφέρουσα σήμερα, δεδομένου πως για κάθε ευρώ που επενδύεται υπάρχει όφελος από 4 έως και 10 ευρώ.
Στόχος του si- Cluster είναι μελλοντικά να ενδιαφερθούν και ξένες πολυεθνικές για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προς το παρόν ωστόσο έχουν προγραμματιστεί road shows σε Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ενώ έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας από το Ισραήλ και την Κίνα.
Πηγή: capital.gr