Σοκολατάκια με δημητριακά light
Χρησιμοποιήστε σοκολάτα κουβερτούρα, σταφίδες, αμύγδαλα καβουρντισμένα (ψίχα καθαρισμένη) και δημητριακά (νιφάδες ρυζιού με σιτάρι ολικής άλεσης).
Αφού λιώσουμε τη σοκολάτα προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα δημητριακά και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και ακουμπάμε κουταλιές από το μίγμα πάνω σε λαδόκολλα για να κρυώσουν.
Διατροφικό tip: Οι σταφίδες, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, έχουν πάρει τη θέση της ζάχαρης. Η μαύρη σοκολάτα επίσης είναι γνωστή για τις ευεργετικές της δράσεις στην καρδιά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού!
Φρέσκα φρούτα σε λιωμένη σοκολάτα
Λιώνουμε κουβερτούρα και δημιουργούμε ένα μικρό φοντί. Πλένουμε καλά μικρά φρέσκα φρούτα εποχής ή τα τεμαχίζουμε τα σε μικρά κυβάκια! Βουτάμε την άκρη του κάθε φρούτου στη λιωμένη σοκολάτα πριν το καταναλώσουμε!
Διατροφικό tip: Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η μικρή ποσότητα της μαύρης σοκολάτας σε κάθε φρούτο θα σας εξασφαλίσει τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές της δράσεις. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση! Οργανώστε από πριν τις ποσότητες που θα παρασκευάσετε ώστε να είναι μικρές!
Μάφιν κακάο χωρίς αυγά
Χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του αλεύρι ολικής άλεσης, κακάο, καστανή ζάχαρη, λίγη βανίλια και μπέικιν πάουντερ, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, λίγη σόδα στον παραπάνω χυμό και σησαμέλαιο.
Διατροφικό tip: Τα συγκεκριμένα μάφιν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, ενώ το αλεύρι ολικής αλέσεως συμβάλλει στην υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε το πρωί σε συνδυασμό με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα, χωρίς να ξεχνάμε το μέτρο!
«Σουβλάκια» φρούτων
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να περάσεις σε καλαμάκια διάφορα φρούτα εποχής κομμένα σε κύβους ή μικρά κομμάτια, διαλέγοντας διάφορα χρώματα και συνδυασμούς!
Διατροφικό tip: Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό, σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, όπως είναι γνωστό, και δεν θα μπορούσε κάτι να αποτελέσει καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο!
Light τάρτα φρούτων
Φτιάχνουμε μια βάση τάρτας αντικαθιστώντας τα μπισκότα βουτύρου με αλεσμένα δημητριακά ολικής άλεσης, και την κρέμα σαντιγί στο εσωτερικό με μια εναλλακτική light κρέμα όπως αυτή: ανακατεύουμε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με ζάχαρη άχνη και βανίλια, την παγώνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και έπειτα γεμίζουμε την τάρτα!
Διατροφικό tip: Η κρέμα αυτή είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνη και περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από την κλασική κρέμα για τάρτες. Μπορούμε να την διακοσμήσουμε με φρέσκα φρούτα ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς!
Τέλεια smoothies
Τα smoothies έχουν τη φήμη υγιεινής τροφής σε υγρή μορφή, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 800 θερμίδες και να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης!
Μια σωστή συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε ½ φλ. ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι, και να περιοριστούμε σε 1 φλ. φρούτα ανά smoothie για να το «επιβαρύνουμε» μόνο με 100 θερμίδες. Γευστικοί συνδυασμοί είναι ½ φλ. φρέσκος ανανάς με μισή μπανάνα, ή από ⅓ φλ. φράουλες, μύρτιλλα και βατόμουρα. Τέλος μπορούμε να αυξήσουμε τον όγκο του με δύο κ.σ. βρώμη
(35 θερμίδες), που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ή μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
(85 θερμίδες), που είναι πλούσιος σε λιπαρά Ω-3 και αντιοξειδωτικά.
Υγιεινά Muffins
Ανεξάρτητα από τη συνταγή που έχει ο καθένας, μπορούμε να κάνουμε μερικές μικρές τροποποιήσεις σε αυτή και να αλλάξουμε τη σύσταση των γλυκών αυτών με μεγάλη ευκολία! Χρησιμοποιούμε αλεσμένη βρώμη σαν βασικό συστατικό της συνταγής μας και προσθέτουμε στο εσωτερικό cranberries, μπανάνα ή αλεσμένο καρότο, αντί για κομμάτια σοκολάτας. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 μικρά muffins εβδομαδιαίως.
Καλή σας απόλαυση! Και μην ξεχνάτε, παν μέτρον άριστον…
Πηγή: iatronet.gr