Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, γνωστός και ως καπτάν Γεώργης Πασάς, υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας δήμαρχος στην ιστορία του Πόντου. Στα 17 συνεχή χρόνια της δημαρχίας του, από το 1889 έως το 1906 οπότε πέθανε, η πόλη της Κερασούντας εκσυγχρονίστηκε και άλλαξε όψη.
Ανακαινίστηκε, άλλαξε ρυμοτομία και απέκτησε ευρωπαϊκή όψη με πάρκα, πλατείες και φαρδείς δενδροφυτεμένους δρόμους, καθώς και νέο λιμάνι.
Ο καπτάν Γιώργης φρόντισε για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης προωθώντας το εξαγωγικό εμπόριο. Διέθεσε χρήματα για την ενίσχυση των σχολείων και την ανακαίνιση των εκκλησιών και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασθενείς και άπορους συμπολίτες του. Για την αξιοσημείωτη και επιτυχή δράση του τιμήθηκε από το σουλτάνο με τον τίτλο του Πασά.
Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης (1828-1906) ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καπετάνιος και πλοιοκτήτης ιστιοφόρου, την εποχή που ο εμπορικός στόλος της Κερασούντας βρισκόταν στην ακμή του. Αργότερα επιδόθηκε στο εμπόριο και ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στα κοινά.
Εκλέχτηκε αντιπρόσωπος της κοινότητας Κερασούντας, έφορος και επίτροπος των εκκλησιών και των ελληνικών σχολείων.
Η εξαιρετική αγάπη του για την πόλη και οι λαμπρές διοικητικές του ικανότητες εκτιμήθηκαν και από τους μουσουλμάνους συμπολίτες του και εκλέχτηκε κατ’ επανάληψη δήμαρχος Κερασούντας, μπελεντιέ-ρεΐς, ιδιότητα που διατήρησε μέχρι το θάνατό του.
Αργότερα ο γιος του, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, υπήρξε η ψυχή του κινήματος για την ανεξαρτησία του Πόντου.