pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Θεός υπάρχει και με επιστημονική απόδειξη!

26/10/2013 - 10:39πμ
Ο Θεός υπάρχει και με επιστημονική απόδειξη!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο θεός υπάρχει και με επιστημονική απόδειξη!

Ο αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ κράτησε την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού μυστική για δεκαετίες. Τώρα, δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το αποδεικνύουν μαθηματικά, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή.

Δύο επιστήμονες έχουν σχηματοποιήσει ένα θεώρημα για την ύπαρξη του Θεού, που έγραψε ο μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ. Αλλά το θέμα με τον θεό είναι μάλλον κάπως παραπλανητικό – η πραγματική πρόοδος είναι το παράδειγμα που θέτει για το πώς οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν την επιστημονική πρόοδο απλούστερη. Σίγουρα είναι ένα ελκυστικό θέμα για τα ΜΜΕ. «Οι επιστήμονες απόδειξαν την ύπαρξη του Θεού» έγραψε πρόσφατα η γερμανική καθημερινή εφημερίδα Die Welt. Αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει μια αρκετά σημαντική προειδοποίηση στο εν λόγω ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό που οι ερευνητές λένε ότι έχει αποδειχθεί είναι ένα θεώρημα που πρόβαλε ο διάσημος αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ – και η πραγματική είδηση δεν αφορά ένα Υπέρτατο Ον, αλλά μάλλον τι μπορεί τώρα να επιτευχθεί σε επιστημονικά πεδία χρησιμοποιώντας την ανώτερη τεχνολογία.

Όταν ο Γκέντελ πέθανε το 1978, άφησε πίσω του μια δελεαστική θεωρία που βασίζεται στις αρχές της τροπικής λογικής – ότι ένα ανώτερο ον πρέπει να υπάρχει. Οι λεπτομέρειες των μαθηματικών που εμπλέκονται στην οντολογική απόδειξη του Γκέντελ είναι περίπλοκες, αλλά στην ουσία ο αυστριακός καθηγητής είχε ισχυριστεί ότι, εξ ορισμού, ο Θεός είναι εκείνο για το οποίο δεν μπορεί να συλληφθεί κάτι μεγαλύτερο. Και ενώ ο Θεός υπάρχει στην κατανόηση της έννοιας, θα μπορούσαμε να τον αντιληφθούμε ως μεγαλύτερο αν υπήρχε στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει.
Ο Θεός υπάρχει και με επιστημονική απόδειξη!

Ακόμη και εκείνη την περίοδο, το επιχείρημα δεν ήταν ακριβώς νέο. Για αιώνες, πολλοί έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος της αφηρημένης σκέψης για να αποδείξουν τη δυνατότητα ή την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Θεού. Αλλά το μαθηματικό μοντέλο του Κουρτ Γκέντελ πρότεινε μια απόδειξη της ιδέας. Θεωρήματα και αξιώματα -παραδοχές που δεν μπορούν να αποδειχθούν- μπορεί να εκφραστούν ως μαθηματικές εξισώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθούν.

Αποδεικνύοντας την ύπαρξη του Θεού με ένα MacBook

Αυτό έκαναν ο Christoph Benzmüller του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και ο συνάδελφός του Bruno Woltzenlogel Paleo του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Χρησιμοποιώντας έναν συνηθισμένο υπολογιστή MacBook, απέδειξαν ότι η απόδειξη του Γκέντελ ήταν σωστή – τουλάχιστον σε μαθηματικό επίπεδο – μέσω της τριτοβάθμιας τροπικής λογικής. Η αρχική υποβολή τους στον διακομιστή arXiv.org ονομάζεται «Τυποποίηση, μηχανοποίηση και αυτοματοποίηση της απόδειξης του Γκέντελ για την ύπαρξη του Θεού».

Το γεγονός ότι η σχηματοποίηση τέτοιων σύνθετων θεωρημάτων μπορεί να γίνει από υπολογιστές ανοίγει απεριόριστες δυνατότητες, σχολιάζει ο Benzmüller. «Είναι εντελώς εκπληκτικό το γεγονός ότι από αυτό το επιχείρημα με επικεφαλής τον Γκέντελ, όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν αυτόματα σε μερικά δευτερόλεπτα ή και λιγότερο, σε ένα τυπικό notebook», είπε.

Το όνομα Γκέντελ μπορεί να μην σημαίνει πολλά για κάποιους, αλλά ανάμεσα στους επιστήμονες έχει μια φήμη ανάλογη με αυτή του Άλμπερτ Αϊνστάιν – ο οποίος ήταν στενός φίλος του. Ο Γκέντελ γεννήθηκε το 1906 στην τότε Αυστροουγγαρία, εκεί που σήμερα είναι η τσεχική πόλη Μπρνο, και αργότερα σπούδασε στη Βιέννη πριν μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος για να εργαστεί στο Πρίνστον, όπου ο Αϊνστάιν είχε επίσης βάση. Η πρώτη έκδοση αυτής της οντολογικής απόδειξης από τις σημειώσεις του χρονολογείται γύρω στο 1941 , αλλά μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 , όταν ο Γκέντελ φοβόταν ότι θα πεθάνει, τη δημοσιοποίησε για πρώτη φορά.

Τώρα, ο Benzmüller ελπίζει ότι η χρήση ενός τέτοιου «πιασάρικου» παραδείγματος, μπορεί να βοηθήσει στο να επιστήσει την προσοχή στη μέθοδο. «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τόσο τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον, αλλά (η οντολογική απόδειξη του Γκέντελ) ήταν σίγουρα ένα καλύτερο παράδειγμα από κάτι απρόσιτο στα μαθηματικά ή την τεχνητή νοημοσύνη» πρόσθεσε ο επιστήμονας. «Είναι ένα πολύ μικρό, ξεκάθαρο πράγμα, γιατί ασχολούμαστε απλά με έξι αξιώματα σε ένα μικρό θεώρημα…. Μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα που χρησιμοποιούν παρόμοια λογική. Μπορούμε να αναπτύξουμε συστήματα υπολογιστών για να ελέγχουμε κάθε βήμα και να βεβαιωθούμε ότι είναι σωστό;»

«Μια φιλόδοξη εκφραστική λογική»

Οι επιστήμονες, οι οποίοι συνεργάζονται από την αρχή του έτους, πιστεύουν ότι το έργο τους θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο έλεγχος του software και του hardware. Ο Benzmüller επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που εργάζονται σε παρόμοιες θεματικές περιοχές. Ο ίδιος εμπνεύστηκε για την αντιμετώπιση του θέματος από ένα βιβλίο με τίτλο «Types, Tableaus and Gödel’s God» του Melvin Fitting.

Η χρήση των υπολογιστών για να μειωθεί το φορτίο των  μαθηματικών δεν είναι κάτι καινούργιο, ακόμη και αν δεν είναι ευπρόσδεκτο από όλους στον τομέα αυτό. Ο αμερικανός μαθηματικός Doron Zeilberger αναφέρει το όνομα Shalosh Β. Ekhad στις επιστημονικές εργασίες του από τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με το Simons Foundation με έδρα την Νέα Υόρκη, το όνομα είναι στην πραγματικότητα ένα ψευδώνυμο για τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί ώστε  να αποδείξει θεωρήματα σε δευτερόλεπτα , κάτι που προηγουμένως απαιτούσε σελίδες ολόκληρες μαθηματικού συλλογισμού. Ο Zeilberger λέει ότι έδωσε στον υπολογιστή το όνομα ενός ανθρώπου για «να δηλώσει ότι οι υπολογιστές θα πρέπει να επαινεθούν για ότι τους αξίζει».  «Η ανθρωποκεντρική προκατάληψη» από την πλευρά των μαθηματικών, λέει, περιορίζει την πρόοδο.

Τελικά, η σχηματοποίηση της οντολογικής απόδειξης του Γκέντελ είναι απίθανο να μεταπείσει πολλούς άθεους, και ούτε είναι πιθανό να παρηγορήσει τους αληθινά πιστούς, οι οποίοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας ανώτερης δύναμης αψηφά τη λογική εξ ορισμού. Για τους μαθηματικούς που αναζητούν τρόπους για να ανοίξουν νέους δρόμους, ωστόσο, η είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια απάντηση στις προσευχές τους.

Πηγή: antinews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

6/03/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

6/03/2026 - 12:13μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

24/02/2026 - 6:00μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

24/02/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: appavlos.web.auth.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος στην Πιερία: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας του ΑΠΘ «ζωντανεύει» τα βήματα του

22/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20/02/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

18/02/2026 - 3:45μμ
Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του πυραύλου που μεταφέρει το ρωσικό Soyuz MS-28. 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέλος εποχής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Ιδιωτικοποίηση» του διαστήματος

6/02/2026 - 3:57μμ
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Foskeia pelendonum (εικ.: Martina Charnell)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισπανία: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μικροσκοπικού δεινόσαυρου – Την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων τονίζουν οι ερευνητές

2/02/2026 - 8:37μμ
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

28/01/2026 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram/iromania.stuttgart)

Η Στουτγάρδη ετοιμάζεται για το ποντιακό γλέντι της «Ρωμανίας»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Και επίσημα διάδοχος του Χαμενεΐ ο γιος του, Μοτζτάμπα – Ο έβδομος νεκρός Αμερικανός και οι παρεμβάσεις Μακρόν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super League: «Κόλλησαν» στο μηδέν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: trantellines.gr)

«Οι Τραντέλληνες» των Βριλησσίων τίμησαν τη γυναίκα του Πόντου

9 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Αγίου Παντελεήμονος στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης (φωτ.: romfea.gr/Χρήστος Καναρόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Ήχοι από τον Πόντο και τη Μικρασία στα 40α γενέθλια της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σκιές πολέμου και φωνές ειρήνης – Δύο διαφορετικά μηνύματα μέσα στην ίδια θύελλα, αυτή της Μέσης Ανατολής

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign