Αστεροειδής απειλεί τη Γη; Τι λένε οι επιστήμονες;
Ρώσοι και Ουκρανοί επιστήμονες, έπειτα από διεξοδικές έρευνες, εκτιμούν ότι το σμήνος μετεωριτών που κατέπεσε τον περασμένο Φεβρουάριο κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ στη Ρωσία αποτελεί μικροσκοπικό κομμάτι ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς, του επονομαζόμενου 2013 TV135, ο οποίος ενδεχομένως απειλεί τον πλανήτη μας.
Οι ανησυχίες των επιστημόνων του παρατηρητηρίου στον Κόλπο της Κριμαίας, σύμφωνα με τους «L.A. Times», εστιάζονται στο γεγονός ότι, καθώς τα κομμάτια αυτά έχουν φτάσει στη Γη, είναι πολύ πιθανή η μελλοντική πρόσκρουση και του υπόλοιπου μέρους του αστρικού όγκου.
Οι πρώτες επίσημες προβλέψεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το έτος 2032, αν και οι πιθανότητες που δίνουν οι ειδικοί είναι μάλλον λίγες.
Τι θα γίνει εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί;
Ο ειδικευόμενος στον αμυντικό μηχανισμό του πλανήτη μας επιστήμονας Ιγκόρ Κοροτσένκο υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι η Γη είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παρόμοια πτώση μετεωρίτη ή αστεροειδούς τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια.
«Τα ραντάρ τα οποία διαθέτουν οι πιο προηγμένης τεχνολογίας αμυντικοί μηχανισμοί επάνω στη Γη δεν έχουν καμία ελπίδα μπροστά σ’ έναν μετεωρίτη, καθώς έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση αεροσκαφών και πυραύλων φτιαγμένων από ανθρώπινα χέρια. Κατασκευάσματα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε κατά διάνοια σε ταχύτητα και ορμή με έναν μετεωρίτη» δηλώνει ο Ρώσος επιστήμονας.
Για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής που θα μπορούσε να συντελεσθεί σε περίπτωση τέτοιας πρόσκρουσης, οι επιστήμονες εξηγούν ότι ισοδυναμεί με την έκρηξη 2.500 τόνων δυναμίτη.
Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες
Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, φυσικός, αστρονόμος και διευθυντής του Ιδρύματος Ευγενίδου, μιλώντας στο zougla.gr εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την εν λόγω έρευνα.
«Αν υπήρχε πράγματι κάποιος μεγαλύτερος αστεροειδής, θα είχε εντοπιστεί ήδη από τα ειδικά αστεροσκοπεία. Οποιαδήποτε κομμάτια έχουν εντοπιστεί δεν μας λένε από πού προέρχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν και θα συμβαίνει και στο μέλλον, και καθημερινά περίπου 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν πάνω στη Γη».
Βροχή μετεωριτών τον περασμένο Φεβρουάριο με εκατοντάδες τραυματίες
Ένα μοναδικό φαινόμενο σημειώθηκε πάνω από τα Ουράλια Όρη της κεντρικής Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν βροχή μετεωριτών προκάλεσε εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές (σπασμένα τζάμια) σε πολλά κτίρια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, η «βροχή» αναχαιτίστηκε από μια μονάδα αεράμυνας στον οικισμό Ουρζούμκα κοντά στο Τσελιάμπινσκ, ωστόσο το ρωσικό Υπουργείο Έκτακτων Αναγκών είχε διαψεύσει κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες.
Η πτώση του μετεωρίτη στη ρωσική επαρχία Σβέρντλοφσκ προκάλεσε καταστροφές τόσο από το ωστικό κύμα όσο και από την πρόσκρουση στο έδαφος. Μονάδες του ρωσικού στρατού εντόπισαν τρία κομμάτια μετεωρίτη, δύο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ και στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων! Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πριν μπει στην ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης ζύγιζε 10 τόνους. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με 54.000 χιλιόμετρα ταχύτητα και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιομέτρων, εξηγεί η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έμοιαζε σαν μια δυνατή βροντή και ένας σεισμός να χτυπούν την ίδια στιγμή…
Πηγή: Zougla.gr