Η διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών ήταν σημαντική και απαραίτητη, καθώς συνέβαλλε στη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του αθλητή, στην προστασία του από τις κακώσεις, στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων του, στην αίσθηση αισιοδοξίας και στο υψηλό ηθικό του.
Κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. η κατανάλωση ωμού κρέατος ήταν ένα από τα «διατροφικά μυστικά», που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να επιτύχουν βελτίωση της απόδοσής τους στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Μετά από έρευνα και μελέτη, παρουσιάζεται υπόδειγμα δίαιτας που ακολουθούσαν οι αρχαίοι αθλητές, δρομείς και παλαιστές, και ιδιαίτερα εκείνοι που δοξάστηκαν ως Ολυμπιονίκες.
Το πρόγραμμα διατροφής
Πρωινό
Αφέψημα από αρωματικά βότανα, όπως τσάι του βουνού (αποτοξινωτικό, τονωτικό), ή υπερικό (αντικαταθλιπτικό, τονωτικό), ή ένα ποτήρι υδρόμελι*
Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
Σύκα φρέσκα, 3-4 (ή 1-2 φρούτα της εποχής)
Ελιές, 4-5
Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια
Μέλι 3 κουταλιές
Γεύμα
Πουρές από ρεβίθια, ή πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί – 1 μερίδα
λάτα με μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, σταφίδες, ρόδι, τυρί (κατσικίσιο) χονδροξυσμένο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι – 1 μερίδα
Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες
Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)
Ενδιάμεσα
Σταφύλι, ένα μικρό τσαμπί (ή 1 φρούτο εποχής)
Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1-2 ποτήρια
Ψωμί μαύρο, 1 φέτα
Μέλι, 2 κουταλιές
Δείπνο
Χοιρινή μπριζόλα ψητή στη σχάρα, 1 μετρίου μεγέθους ή ψάρι, 1 μετρίου μεγέθους, ψητός το σχάρα (ή στο φούρνο με χορταρικά τυλιγμένο σε κληματόφυλλα)
Σαλάτα, 1 πιάτο, με λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, 6-7 βολβούς, άνηθο, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, σουσάμι και ελάχιστο μέλι
Ψωμί σταρένιο, 2-3 φέτες
Σύκα, 2 (ή 1 φρούτο εποχής)
Κρασί νερωμένο (κράμα), 1 ποτήρι
Προ του ύπνου
Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
Μέλι, 2 κουταλιές
Καρύδια, 3-4
*μέλι αναμεμειγμένο με νερό
Πηγή: arxaia-ellinika.blogspot.gr