Η ζήλια είναι ένα τόσο φυσιολογικό συναίσθημα, που υπάρχει σε σχέσεις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, οικογενειακές κλπ. Τι γίνεται όμως όταν ξεφεύγει από το φυσιολογικό όριο και γίνεται μια καταστροφική εμμονή;
Γράφει η Κωστελίδου Δόμνα για το Pontos-News.Gr
Αναγνωρίστε την
Συνήθως, η παθολογική ζήλια παρουσιάζεται στις ερωτικές σχέσεις και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε παθολογική τη ζήλια που νιώθει κάθε άνθρωπος σε μία σχέση. Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μαςμία αμφιβολία για τον άνθρωπό μας, έναν μικρό φόβο μήπως τον χάσουμε.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν υπάρχει αγάπη. Αυτή όμως η μικρή ζήλια, που μπορεί να εκφραστεί σε μερικές στιγμές αμφιβολίας είναι εντελώς διαφορετική από την ζήλια που γίνεται εμμονή.
Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά, θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του άλλου, βλέπει παντού αντίζηλους χωρίς λόγο, δημιουργεί φασαρίες, του φαίνονται όλα ύποπτα και προσπαθεί να αποκόψει τον σύντροφό του από τον κύκλο του. Μπορεί να ζηλεύει ακόμη και τους φίλους ή την οικογένεια του άλλου, καθώς θέλει να κυριαρχεί εκείνος μόνο στη ζωή του. Δημιουγεί σκηνές ζήλιας καθημερινά χωρίς κανένα λόγο, είναι μονίμως καχύποπτος και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πολύ ακραίες καταστάσεις, παρακολουθώντας τον σύντροφό του, κρατώντας τον κλεισμένο στο σπίτι ή χρησιμοποιώντας βία.
Αίτια
Τι ειναι τελικά αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να πάσχουν απο αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα;
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκτιμήσει τον εαυτό του, ζηλεύει τους άλλους, διότι θεωρεί ότι ο ίδιος είναι κατώτερος. Νομίζει ότι οι υπόλοιποι είναι πολύ καλύτεροι από εκείνον και πιστεύει ότι ο άνθρωπός του θα παρασυρθεί πολύ εύκολα από τους ”καλύτερους” άλλους. Μπορεί να θεωρεί ότι δεν αξίζει καθόλου σαν άνθρωπος, αν και πολλές φορές δεν δείχνει την ανασφάλεια αυτή προς τα έξω. Πιθανόν να έχει πρόβλημα με όλα τα άλλα άτομα του ίδιου φύλου και για αυτό να μην θέλει να έχει ο σύντροφός του επαφή με κανέναν.
Επίσης, είναι πιθανό να έχει γίνει ιδιαίτερα καχύποπτος από κάποιες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα αν έχει απατηθεί ή πληγωθεί από κάποια προηγούμενη σχέση του.
Συνέπειες
Τελικά τι επιπτώσεις έχει στη σχέση του ζευγαριού η αρρωστημένη ζήλια;
Τα προβλήματα που προκαλεί είναι αρκετά σοβαρά. Συνεχείς εντάσεις, τσακωμοί, πολλές φορές ακόμη και βία. Αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα, η σχέση είναι πιθανό να οδηγηθεί προς το τέλος της. Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι να συνεχίζεται η σχέση με τα προβλήματα ολοένα να αυξάνονται και μέρα με τη μέρα η κατάσταση να γίνεται χειρότερη.
Αντιμετώπιση
Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί η παθολογική ζήλια και γι’ αυτό χρειάζεται απαραίτητα η βοήθεια ενός ειδικού. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, βέβαια, είναι να καταλάβει το άτομο που ζηλεύει ότι η κατάσταση είναι αρρωστημένη και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να θεραπευτεί. Εφόσον το κατανοήσει, το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό και με τον καιρό το πρόβλημα της ζήλιας να εξαλειφθεί.
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μην έχει κουραστεί και ο άλλος σύντροφος από την κατάσταση και να έχει τη διάθεση να λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να λύνονται από την αρχή της σχέσης. Σε κάποιες περιπτώσεις η παθολογική ζήλια μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη σχέση και έπομένως να είναι αδύνατο να αποκατασταθούν. Ακόμη, όμως και να χωρίσει το ζευγάρι, το πάσχoν άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ειδάλλως το πρόβλημα θα τον ακολουθεί όλη τη ζωή του.
Κωστελίδου Δόμνα
Τμήμα σύνταξης
Pontos-New.Gr