Το λαγμάν (ή λαγκμάν) είναι μια ιδιαίτερη σούπα, που –όπως λένε αυτοί που ξέρουν– δεν μοιάζει με καμία άλλη!
Στα λαχανικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, αλλά η πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο δεν θα πρέπει να λείπουν.
Και για την ιστορία (αλλά και τη Γεωγραφία), το συναντάμε σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας: είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κιργιζία και το Καζακστάν (όπου θεωρείται εθνικό πιάτο των εθνοτικών μειονοτήτων των Ουιγούρων και των Ντουνγκάνων), ενώ είναι επίσης δημοφιλές στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το βορειοανατολικό Αφγανιστάν.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνί ή μοσχάρι χωρίς κόκαλο |
500 γρ. μακαρόνια |
2 καρότα |
4 κρεμμυδάκια φρέσκα |
2 μικρές πατάτες |
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο |
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες |
1 πιπεριά |
3 ντομάτες ώριμες |
τοματοχυμός |
1 κ.σ. ατζίκα* |
μαϊντανός, άνηθος |
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα |
ελαιόλαδο |
*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές και μυρωδικά που θα βρείτε σε λαϊκές αγορές και καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κυβάκια.
- Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια.
- Κόβουμε τα καρότα, τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την πιπεριά σε κυβάκια. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια. Όταν το κρέας κοντεύει να βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ατζίκα και τοματοχυμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και τα βρασμένα μακαρόνια και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια-δυο βράσεις. Πριν το σβήσουμε προσθέτουμε και τον άνηθο.