Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ιδρύθηκε το 1975 ως διάδοχος της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του ’60.
Την 1η Ιουνίου 1990 η έδρα της μεταφέρθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Ε.Π.Κ.) στο κτίριο της οδού Mittelstr. 33, Berlin-Steglitz bezogen.
Διοικητικό Συμβούλιο
Το Δ.Σ. της Κοινότητας Βερολίνου μετά τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013 έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Κυριάκος Φωτιάδης
Αντιπρόεδρος: Μάκης Τσαμαλίκος
Γραμματέας: Αλίκη Γκερλιώτη
Ταμίας: Διονύσης Γρανάς
Β΄ γραμματέας: Έλλη Εγγλέζου
Β΄ ταμίας: Λάμπρος Σαββίδης
Μέλη: Βασίλης Χουρμουζιάδης, Σωκράτης Γρηγοριάδης, Ανδρέας Μουγκογιάννης
Εκπαίδευση
Εκτός από τα μαθήματα παραδοσιακών χορών η Ελληνική Κοινότητα ξεκίνησε το 2012 ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.gr-gemeinde-bibliothek.de.
Μέσω αυτού του νέου προγράμματος διδάσκονται Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσική, Ζωγραφική-Γλυπτική, Φιλολογία-Λογοτεχνία, Θετικές Επιστήμες και Ξένες Γλώσσες.
Σύλλογοι του ΕΠΚ
Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο ήταν ο φορέας που στέγαζε τους τοπικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς ελληνικούς συλλόγους του Βερολίνου. Μέλη του Ε.Π.Κ. μέχρι πρόσφατα ήταν οι εξής σύλλογοι:
Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βερολίνου
Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Βερολίνου
Σύλλογος Μακεδόνων
Σύλλογος Ηπειρωτών
Σύλλογος Θεσσαλών
Σύλλογος Θρακών
Σύλλογος Ποντίων
Σύλλογος Κρητών
Εξάντας
Hellas Basket
FC Hellas
Τον Ιανουάριο του 2013 όμως, και συγκεκριμένα στις 25.1.2013 ανακοινώθηκε στην Κοινότητα ξαφνικά και χωρίς δικαιολογία ότι διακόπτεται η χρηματοδότηση του Senat für Arbeit, Integration und Frauen, ύψους περίπου 40.000€ τον χρόνο. Το ποσό αυτό αποτελούσε την μοναδική χρηματοδότηση που λάμβανε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο τα τελευταία χρόνια.
Η χρηματοδότηση του Senat κάλυπτε περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της Κοινότητας (τα υπόλοιπα προέρχονται από την υπενοικίαση του κυλικείου, τις ετήσιες εισφορές και δωρεές μελών). Τα συνολικό ποσό (περίπου 60.000€) κάλυπτε οριακά τα πάγια έξοδα του Πολιτιστικού Κέντρου (ενοίκιο, θέρμανση, λογαριασμοί ρεύματος κλπ, γραφική ύλη και μία θέση μερικής απασχόλησης).
Είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης απειλεί άμεσα την ύπαρξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κοινότητας και των 13 Συλλόγων που στεγάζονταν εκεί.