Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ευαισθητοποίηση και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 – 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2003, όταν 991 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.
Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.
Πηγή: sansimera.gr
Εκδηλώσεις
Αθήνα
Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων λένε «ναι» στην προσπάθεια, την ελπίδα και τη ζωή με μια μεγάλη συναυλία, στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι: Θανάσης Αλευράς, Ηρώ, Θέμης Καραμουρατίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Φιλοθέη Μωρίκη, Onirama, Τάνια Τσανακλίδου και Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Μαζί τους και τα συγκροτήματα των προγραμμάτων απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και 18 ΑΝΩ.
Στο χώρο της συναυλίας (Τεχνόπολις, Γκάζι, Πειραιώς 100) θα λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα των προγραμμάτων. Η συναυλία ξεκινά στις 9 το βράδυ και η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.
Η συναυλία γίνεται για την ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης.
Επίσης, η Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών 18 ΑΝΩ σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει μια συναυλία υπό τον ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως».
Δύο αριστουργήματα της κλασικής εποχής, η Εισαγωγή «Λεωνόρα» αρ.3 του Μπετόβεν και η μεγαλειώδης τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ αρ. 41, γνωστή και ως «Συμφωνία του Διός», θα πλαισιώσουν το Κοντσέρτο για Κοντραμπάσο του Τζοβάνι Μποτεσίνι με σολίστ τον κορυφαίο μουσικό της ορχήστρας μας, Άγγελο Ρεπαπή. Διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
Η συναυλία θα γίνει στις 9 το βράδυ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Εκδηλώσεις στην πλατεία Ευόσμου και στον Λευκό Πύργο
Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» του δήμου Νεάπολης Συκεών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Μέγαρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ναρκωτικά Πρόληψη και Θεραπεία» η οποία απευθύνεται στους αιρετούς αντιπροσώπους του δήμου.
Ενημερωτικές δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στο ίδιο πνεύμα έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές εκδηλώσεις από στις Θεραπευτικές Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΘΜΦΑΕ) άλλων πόλεων για την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Έτσι, στο Grecotel – Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό συγκρότημα.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας, θα διεξαχθεί ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης με θέμα «Πρόληψη, αντιμετώπιση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων» στην οποία θα συμμετάσχει και η τοπική ΘΜΦΑΕ.
Η αυλαία των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους θα πέσει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια ΟΚΑΝΑ Χανίων: Από την εξάρτηση στη θεραπεία» που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα σχετικά με το έργο και την προσφορά της Μονάδας Υποκατάστασης Χανίων. Σε αυτή θα δώσουν το «παρών» καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων και της Μονάδας Αλκοόλ του Δικτύου.