Το ποντιακό τσάι και οι ευεργετικές ιδιότητές του. Τι σχέση έχει με την κοινή μας ρίγανη;
Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης
Η λέξη ρίγανη προέρχεται από τις λέξης Όρος =βουνό και γανώ= κάτι λάμπει, δηλαδή αυτό που λάμπει στο βουνό.
Αυτή την εποχή στις περισσότερες περιοχές του Κιλκίς ξεκινά η ανθοφορία ενός φυτού που χρησιμοποιείται κυρίως από τους Πόντιους για την παρασκευή ενός αφεψήματος (τσάι), γνωστού και ως μαύρο τσάι.
Σε μια από τις εξορμήσεις μου τον προηγούμενο Ιούλιο κουβαλούσα δείγματα από το φυτό και συνάντησα μια γιαγιά. Στην ερώτηση της αν ξέρω τι είναι αυτό που κουβαλάω απάντησα πώς είναι ρίγανη. Η γιαγιά γέλασε και μου είπε πώς η ρίγανη είναι άλλο φυτό και πώς αυτό που κουβαλούσα ήταν το ποντιακό τσάι.
Η αλήθεια είναι πώς αυτό που σήμερα όταν λέμε ρίγανη εννοούμε ένα άλλο είδος του ιδίου γένους (Origanum) που αν και καλλιεργείται σε αρκετά στρέμματα στην περιοχή μας εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη ως αυτοφυές.
Η άγρια ρίγανη είναι ένα πολύ σημαντικό βότανο της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Το συγκεκριμένο είδος (vulgaris) διαφέρει από την γνωστή ρίγανη που χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τα σουβλάκια κατ αρχήν στο άνθος που είναι ερυθρωπό και όχι λευκό, αλλά και στο άρωμα των αποξηραμένων φύλλων το οποίο παύει να υπάρχει στο είδος που αναπτύσσεται στο Κιλκίς όταν το αποξηραίνουμε.
Το αφέψημά της όμως είναι διεγερτικό και έχει πολλές αντισηπτικές ιδιότητες.
Βοηθάει την πέψη και διεγείροντας την λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Ακόμη βοηθάει στην καταπολέμηση εσωτερικών μολύνσεων ενώ δρα καταπραϋντικά σε περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα.
Βοηθάει σε περιπτώσεις διάρροιας αλλά και όπως πολύ σωστά και η γιαγιά μου επεσήμανε βοηθά πολύ και στους πόνους των ρευματισμών. Ακόμη οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό εμποδίζουν το γλαυκώμα με δράση ακόμη και κατά της εξέλιξης της ασθένειας έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές με την χρήση του φυτού και κατά την γνώμη μου καλύτερα να το αποφεύγουν.
Εποχή συλλογής ο Ιούλιος.
Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης – Γεωπόνος
Πηγή: gnomikilkis.blogspot.gr