Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αντισεισμικό μοντέλο, κατασκευάστηκε από τον Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρο – Δημήτριο Τσώνο.
Το μοντέλο αυτό συμβάλλει στην αποφυγή των καταρρεύσεων σε μεγάλους σεισμούς τόσο των μοντέρνων κτιρίων από μπετόν αρμέ όσο και των παλαιών που επισκευάζονται και ενισχύονται για να αντέξουν σε μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς,
Οπως περιγράφεται από ειδικούς, το νέο αυτό μοντέλο, μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, καθώς εντοπίζει σφάλματα που γίνονται κατά τον υπολογισμό των οικοδομών ακόμη και με τους μοντέρνους κανονισμούς, λόγω ενσωμάτωσης στους κανονισμούς αυτούς ανακριβών προσεγγίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρεύσεις.
Ωστόσο, η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τον ασφαλή υπολογισμό των αντισεισμικών ενισχύσεων των παλιών οικοδομών, αλλά και τον ασφαλή και χωρίς κίνδυνο καταρρεύσεων επεμβάσεων, σε νέες οικοδομές, οι οποίες έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό. Παράλληλα, το μοντέλο προσφέρει ασφαλή υπολογισμό και εφαρμογή αντισεισμικών ενισχύσεων οικοδομών με τα σύνθετα υλικά, που είναι τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στην πράξη τα τελευταία χρόνια για ενισχύσεις σε κτίρια, χωρίς κίνδυνο καταρρεύσεων.
Το μοντέλο του καθηγητή Α. Δ. Τσώνου, αναγνωρίζεται ως ένα εκ των δύο πλέον αξιόπιστων μοντέλων σχεδιασμού κόμβων δοκού – υποστυλώματος κατασκευών από μπετόν αρμέ, σε Scientific Report του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ K. M. Mosalam.
Πηγή: ellines.com