Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου εορτάζει η εκκλησία μας στις 27 Μαΐου. Το λείψανό του βρίσκεται στο ναό που χτίστηκε προς τιμήν του στο Προκόπι Ευβοίας, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προστρέχουν στη χάρη του, προσευχόμενοι και ελπίζοντας ότι θα κάνει το θαύμα του δίνοντάς τους αυτό που επιθυμούν.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία. Οι γονείς του, πιστοί χριστιανοί, βάπτισαν τον γιο τους και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού.
Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Άγιος Ιωάννης κατετάγη στον ρωσικό στρατό. Την εποχή του Ρωσοτουρκικού Πολέμου αιχμαλωτίστηκε και δόθηκε σκλάβος σε έναν Τούρκο αξιωματικό (αγά) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Στον τόπο του, ο αφέντης του επιχείρησε να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει, ενώ ταυτόχρονα ο Άγιος δεχόταν πιέσεις και εξευτελισμό και από τους Τούρκους της περιοχής.
Αντιστάθηκε όμως σθεναρά, και όταν ο αγάς είδε την ενάρετη συμπεριφορά του, του επέτρεψε να παραμείνει χριστιανός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κοιμόταν στο στάβλο μαζί με τα ζώα των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά, και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν το στάβλο ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.
Το αφεντικό του πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα, ή κατ’ άλλους έφυγε για μάχη, ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι ένα πιάτο με ρύζι στο αφεντικό του. Όλοι αναγνώρισαν το θαύμα όταν ο Τούρκος, γυρίζοντας από τη Μέκκα, έφερε το πιάτο μαζί του.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος κοιμήθηκε στις 27 Μαΐου 1730 και το σκήνωμά του τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα στον Άγιο Γεώργιο.
Εκατό χρόνια μετά, το 1832, λέγεται ότι στρατιώτες του Τούρκου Οσμάν Πασά, που είχαν συλήσει το ναό, πέταξαν το λείψανο σε σωρό ξύλων για να καεί, όμως το λείψανο έμεινε ανέπαφο! Οι Τούρκοι φοβήθηκαν και τοποθέτησαν πάλι το σώμα στη λάρνακα, αυτήν τη φορά στον νέο ναό του Αγίου Βασιλείου. Ο κόσμος πιστεύει στα θαύματα του Αγίου και χιλιάδες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταφεύγουν στον ιερό ναό για να θεραπευτούν. Το προσκύνημα γίνεται στην Καππαδοκία μέχρι το 1924.
Με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας. Ήταν Οκτώβριος, και η μεταφορά έγινε με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης», το οποίο ναύλωσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Το 1930 θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμή του Αγίου, που αποπερατώθηκε το 1951. Έκτοτε χιλιάδες πιστοί προσκυνούν το σκήνωμά του προσβλέποντας σε ένα θαύμα.