Στα τρία χρόνια που συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης, η Microsoft πρόλαβε να διδάξει στους Ρώσους τις βασικές αρχές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να χρηματοδοτήσει μια σειρά από StartUp και να γίνει χορηγός της Ολυμπιάδας στο Σότσι.
Όταν γίνεται λόγος για συμμετοχή στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης, το μεγαλύτερο δηλαδή οικονομικό και πολιτικό γεγονός του έτους στη χώρα, όλοι φέρνουν στο μυαλό τους την έλευση μεγάλων εταιριών από τον διεθνή βιομηχανικό και τραπεζικό χώρο, προκειμένου να συζητήσουν με τις ρωσικές αρχές θέματα περιορισμών ή περισσότερης ελευθερίας στις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στις επαφές και τις συζητήσεις, δύ λέξεις φιγουράρουν: «τεχνολογία» και «καινοτομία», οδηγώντας έτσι στην συμμετοχή όλο και περισσότερων εταιριών τεχνολογίας και πληροφορικής. Μεταξύ αυτών, οι στενότερες σχέσεις συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση διαμορφώθηκαν για τη Microsoft.
Είναι γεγονός βέβαια, ότι επί του συνολικού όγκου των συμφωνιών που υπογράφηκαν τα τελευταία χρόνια (οι οποίες κυμαίνονταν από 6 έως 14 δισ. Δολάρια) οι συμβάσεις με τη συμμετοχή της Microsoft δείχνουν μικρές. Ταυτόχρονα, όμως, προσδίδουν στο Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης την αύρα του «νεοτερισμού».
Τρείς σημαντικές συμφωνίες
Στη διάρκεια των τριών τελευταίων Συνεδρίων η Microsoft σύναψε τρεις βασικές συμφωνίες:
Το 2010 οι μετέχοντες στο 15ο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης εστίασαν την προσοχή τους στο ανεπαρκές επίπεδο κατάρτισης των Ρώσων όσον αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πρόβλημα ανελαβε να λύσει η Microsoft, η οποία άνοιξε στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Πληροφορικής, Μηχανικής και Οπτικής της Αγ. Πετρούπολης ένα κέντρο δωρεάν εκμάθησης με την ονομασία «Το μάθημά σου». Όπως ανέφερε η αντιπροσωπεία της Microsoft , «τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των κέντρων αυτών αυξήθηκε στα 100, διδάσκοντας συνολικά 300.000 Ρώσους». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεπερνά σε μέγεθος το ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής ECDL, το οποίο εκμεταλλεύονται στη Ρωσία ετησίως μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες χρηστών.
Tο 2011 απέφερε στη Microsoft την πιο μεγάλη επιτυχία σε όλο το διάστημα κατά το οποίο συμμετέχει στο Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης. Ο πρόεδρος του ρωσικού παραρτήματος, Νικολάι Πριανίσνικοφ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κοζάκ υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια λογισμικού της εταιρίας για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι. Κατά πρώτο λόγο, το λογισμικό της εταιρίας θα διασφαλίζει τη λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας της Ολυμπιάδας, η οποία στη διάρκεια των Αγώνων θα δεχτεί περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Οι πλευρές δεν αποκάλυψαν τους οικονομικούς όρους της σύμβασης, αλλά λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου του 2011 ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του 2014, Ντμίτρι Τσερνισένκο, ανέφερε ότι το ποσό αυτό θα είναι πάνω από 1 εκατ. δολάρια.
Την ίδια χρονιά η Microsoft πέτυχε να εντάξει το γνωστό τεχνολογικό πάρκο της Αγ. Πετρούπολης «Ίνγκρια» στο πρόγραμμα BizSpark, σύμφωνα με το οποίο οι νεοσύστατες εταιρίες (StartUp) προμηθεύονται από τη Microsoft λογισμικά και εργαλεία ανάπτυξης προς δωρεάν χρήση για ένα ορισμένο διάστημα. «Συνολικά η Αγ. Πετρούπολη έδωσε στο πρόγραμμα BizSpark περισσότερα από 400 StartUp, μεταξύ των οποίων τα 50 προέρχονται από το “Ίνγκρια”», επισημαίνει η διευθύντρια του προγράμματος της Microsoft, Ντιάνα Τοκμασόβα. Ο Γκαϊντάρ Μαγκντανούροφ, πρώην διευθυντής του Ιδρύματος επιχορηγήσεων της Microsoft και νυν διευθυντής επενδύσεων σε νέες επιχειρήσεις Runa Capital, διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι τόσα πολλά τα προγράμματα που χρειάζονται την οικονομική υποστήριξη, ενώ επίσης, δεν χρειάζονται όλα τις τεχνολογίες της Microsoft.
Ένα χρόνο μετά, στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης του 2012, η Microsoft ανακοίνωσε τη διμερή συμφωνία με το Ταμείο Επενδύσεων σε Νέες Επιχειρήσεις που εδρεύει στην Αγ. Πετρούπολη, σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα που έλαβαν επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα της Microsoft θα περάσουν μια πιο απλουστευμένη διαδικασία επιλογής για υπαγωγή στο “Ταμείο Επενδύσεων σε Νέες Επιχειρήσεις Αγ. Πετρούπολης”. Το Ίδρυμα της Microsoft στη Ρωσία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό, καθώς μέχρι τώρα σε 17 προγράμματα (από τα οποία τα 2 γεννήθηκαν στο «Ίνγκρια») επενδύθηκαν μόλις 1 εκατ. δολάρια (περίπου). Για σύγκριση, ένα από τα ιδρύματα χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων του Ισραήλ των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησε από τα 25 εκατ. δολάρια.
Ελεύθερη η χρηματοδότηση
Ο Ντμίτρι Σουβάεφ, μέλος της εταιρίας Pirate Pay που εδρεύει στο Κέντρο καινοτομιών «Σκόλκοβο», αναφέρει ότι «η υποστήριξη από πλευράς Microsoft ήταν πολύ επιτυχημένη και πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία και ανάπτυξη πρωτότυπης τεχνολογίας». Όπως τονίζει, «τα χρήματα που ελήφθησαν από το Ίδρυμα μας βοήθησαν να συστήσουμε μια αποτελεσματική ομάδα, να επικεντρωθούμε ολοκληρωτικά στην εργασία μας επί έξι μήνες και τελικά να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο είναι έτοιμο προς πώληση». Το Ίδρυμα αρωγής της Microsoft χορήγησε στον δημιουργό της τεχνολογίας καταπολέμησης της κλοπής ψηφιακού περιεχομένου το ποσό των 100.000 δολαρίων. Ο Σουβάεφ προσθέτει, ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η χρηματοδότηση ήταν απολύτως ελεύθερη, χωρίς όρους είτε περιορισμούς σε οποιαδήποτε πλαίσια επενδυτικών συμφωνιών».
Κέντρο προγραμματιστών
Επιπλέον, η Microsoft έχει την ευκαιρία να καταστήσει την Αγ. Πετρούπολη ένα κέντρο προσέλκυσης για προγραμματιστές από ολόκληρο τον κόσμο. Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στο Συνέδριο του 2012 με τις αρχές της πόλης, ο τελικός του Κυπέλλου προγραμματιστών Microsoft Imagine Cup θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα στην πόλη του Νέβα τον Ιούλιο του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου. Το Κύπελλο θα συγκεντρώσει 100 ομάδες από 109 χώρες, οι οποίες θα διαγωνιστούν για μια σειρά από βραβεία αξίας 50.000, 10.000 και 5.000 δολαρίων. Δεδομένης και αυτής της εκδήλωσης, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση η σημαντική θέση που κατέχει η Microsoft στο Συνέδριο του 2013.
Πηγή: rbth.gr