Το καλκάνι ή συάκι ήταν ένα από τα πιο γνωστά ψάρια στον Εύξεινο Πόντο. Έμοιαζε περίπου με την γλώσσα και πήρε και το όνομά του λόγω του πεπλατυσμένου σχήματός του (στα τουρκικά kalkan σημαίνει ασπίδα).
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά καλκάνι |
2 ποτηράκια λευκό κρασί |
1 λεμόνι (το χυμό) |
κύμινο, μπαχάρι, κανέλα, δάφνη, αλάτι |
ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το ψάρι και το κόβουμε σε μερίδες.
- Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
- Προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του.
- Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε πιατέλα, χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι και το περιχύνουμε.
Στη συνταγή, την οποία διαβάσαμε στο Εδεσματολόγιο του Πόντου, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλκάνι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γλώσσα ή πέρκα φιλέτο.
Καλή σας όρεξη!
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr