- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Μπορούμε να ανάψουμε το φούρνο στους 50° κι όταν το βάλουμε μέσα τον σβήνουμε.
- Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ολόκληρα, ανακατεύοντάς τα με το χέρι.
- Το μαχλέπι το βράζουμε σε ένα φλιτζανάκι νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το λεμόνι, το κονιάκ, το αλάτι και τη φουσκωμένη μαγιά. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μίγμα για να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Αφού λιώσουμε τη φυτίνη μαζί με το βούτυρο, τα τοποθετούμε σε μπολ και βουτώντας τα χέρια μας σε αυτό, ζυμώνουμε πολύ απαλά γυρίζοντας τη ζύμη συνεχώς μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Το μυστικό για να γίνουν τα τσουρέκια αφράτα είναι να μην ζυμωθούν πολύ.
- Μην περιμένετε να απορροφηθεί αμέσως το βούτυρο. Αυτό θα γίνει στη διάρκεια του φουσκώματος.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν την πατάμε με το δάχτυλό μας και μένει το αποτύπωμα.
Πώς πλάθουμε τα τσουρέκια
- Παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα κορδόνι, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει και τοποθετούμε πάνω του τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλα.* Το ξανακάνουμε ρολό.
- Το ίδιο κάνουμε και σε δύο άλλα κορδόνια, και στη συνέχεια πλέκουμε μια κοτσίδα και τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Μπορούμε να δώσουμε στα τσουρέκια μας ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Αφού πλάσουμε όλα τα τσουρέκια, αλείφουμε την επιφάνεια με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170° για 25-30΄ περίπου (αν παραψηθούν θα στεγνώσουν).
- Αραιώνουμε λίγο μέλι σε ζεστό νερό και τα αλείφουμε για να γυαλίσουν.
*Αντί για καρύδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες σοκολάτας που βρίσκουμε στο εμπόριο, με λίγη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr