Θαυματουργό φυτό μπορεί να χαρακτηριστεί η Aloe Vera, που σημαίνει Αλόη Γνήσια. Κατά την αρχαιότητα την αποκαλούσαν Βότανο της Αθανασίας, εξαιτίας των αμέτρητων θεραπευτικών της ιδιοτήτων.
Ανήκει στην κατηγορία των κρίνων, φτάνει γύρω στα 60 έως 100 εκ. σε ύψος κι έχει παχιά και σαρκώδη φύλλα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
H βιταμίνη A (ρετινόλη) που περιέχει, φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό.
H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η υγεία του.
H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης.
Ασβέστιο που σε συνδυασμό με το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.
Μαγνήσιο που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Επίσης βοηθάει στην κατάθλιψη και είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.
H αλόη βέρα είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.
-Το φυτό θεωρείται ότι κάνει καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ο χυμός της συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία όπως καούρες, βοηθάει στο έλκος του στομάχου, την δυσκοιλιότητα και τη ελκώδης κολίτιδα.
-Περιέχει Γλυκοζαμίνη λειτουργεί σαν λιπαντική ουσία και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με αρθρίτιδες.
-Περιέχει Σαλυκιλικό οξύ, το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, που έχει παυσίπονη δράση. Γι’ αυτό όταν την τοποθετούμε σε ανοικτή πληγή, σε δόντι που πονάει, σε περιοχή του δέρματος που τσούζει κλπ σταματά ο πόνος.aloe vera
-Μαλικό οξύ, το οποίο βοηθάει τους σακχαροδιαβητικούς να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα τους.
-Σαπονίνη, φυσική ουσία με καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
-Λιγνίνη, που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και την παχυσαρκία. Επίσης βελτιώνει τη διεισδυτικότητα των καλλυντικών προϊόντων στο δέρμα.
Αcemannan
-Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης είναι το Acemannan το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας
-Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην εξόντωση βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων. Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού.
-Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου. Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού. Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου.
Ένζυμα και αμινοξέα
-Η αλόη περιέχει 18 αμινοξέα (σημαντικούς λίθους που κατασκευάζεται η πρωτεΐνη του κρέατος μας). Τα 8 βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του υπάρχουν σε αφθονία στην αλόη. To αμινοξύ Λυσίνη που φαίνεται να αποτρέπει τις μεταστάσεις του καρκίνου αλλά και τον έρπη ζωστήρα υπάρχει στην αλόη σε φυσική μορφή.
-Περιέχει σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούν διαδικασίες στον οργανισμό. Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες για την καλύτερη πέψη τους και η Λιπάση διευκολύνει την διάσπαση και απορρόφηση του λίπους. Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι που πίνουν αλόη κάνουν καλύτερη χώνευση.
-Επίσης η λιπάση απομακρύνει τα τριγλυκερίδια από τα τριχοειδή αγγεία. Ενώ τα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθούν την χοληστερίνη να έρθει στις φυσιολογικές τιμές της.
-Η Φωσφοκινάση έχει σαν προορισμό της να μεταφέρει φώσφορο και βοηθάει στην επιδιόρθωση των μυών. Η κρεατινίνη δίνει ενέργεια στους μύες και μειώνει την κόπωση. Η καταλάση αποτρέπει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών (δηλαδή της σκουριάς τους οργανισμού).
-Στον χυμό της Αλόης βρίσκονται σε μικρές ποσότητες συστατικά που λέγονται Ανθρακινόνες. Οι Ανθρακινόνες έχουν αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές, αντιιικές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόκειται για συστατικά που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε μύκητες, βακτηρίδια και ιούς.
-Περιέχει στεροειδή, δηλαδή τύπο φυσικής κορτιζόνης, χωρίς καμία από τις παρενέργειες της χημικής κορτιζόνης, γι’ αυτό έχει πολύ καλό αποτέλεσμα ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Πώς την χρησιμοποιούμε
Η Αλόη καλλιεργείται πολύ εύκολα σε μια γλάστρα. Για να πάρετε τον χυμό της τοποθετείτε ένα φύλλο σε ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι κόβετε το μέγεθος πού χρειάζεστε. Ανοίγετε το φύλλο στη μέση και με ένα κουτάλι παίρνετε το ζελέ.
Αλόη Βέρα και ομορφιά
Απολέπιση
1 κουταλάκι του γλυκού ζελέ Αλόης
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
Ανακατεύετε και εφαρμόζετε σε καθαρό πρόσωπο, νωπό με κυκλικές απαλές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο εκτός από την ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια. Ξεβγάζετε με κρύο νερό μέχρι να φύγουν τα υπολείμματα της ζάχαρης.
Μάσκα προσώπου
1 κουταλιά κρέμας γάλακτος
1 κουταλάκι χτυπημένο κρόκο αυγού
1 κουταλάκι χυμό αλόη βέρα
Ανακατεύετε και απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό. Μόλις στεγνώσει η πρώτη λεπτή στρώση, αλείψτε με το υλικό άλλη μία φορά και μετά από 20 λεπτά ξεπλυθείτε με κρύο νερό.
Εξωτερική χρήση
Όταν η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο.
Παρασκευή χυμού
Για 1 λίτρο χυμό κόψτε ένα τεμάχιο 10-15 εκατ. Βγάλτε το ζελέ και βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με χυμό της αρεσκεία σας η με λαχανικά και χτυπήστε για 2-3 λεπτά. Θα τον διατηρήσετε στο ψυγείο σας σε σκούρο βαζάκι, όμως είναι προτιμότερο να τον πίνετε φρέσκο.
Για να διαρκέσει περισσότερο και για την πρόληψη από πιθανό αποχρωματισμό (ο χυμός σας θα γίνει τελικά καφέ χρώμα), προσθέστε μια σταγόνα βιταμίνη Ε και μια σταγόνα από εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, ή μίγμα από κιτρικό οξύ σε σκόνη.
Πίνετε χυμό αλόης δύο φορές την ημέρα από ένα σφηνάκι. Η υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.
Προσοχή: Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν την αλόη βέρα.
Επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.
Γι αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την καταναλώσετε.
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε./Pontos-News.Gr