Βίδες με τόνο
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. τόνο, φρέσκο ή κονσέρβα
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. μακαρονάκια βίδες
- λίγη ζάχαρη
- ρίγανη
- μπούκοβο
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τις δύο σκελίδες σκόρδου για να αρωματιστεί το λάδι, και τις σπάμε με το πιρούνι. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά τα βγάζουμε από το τηγάνι.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε δυο φύλλα δάφνης για άρωμα και λίγο μπούκοβο. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, ρίχνουμε μέσα και την κάπαρη.
- Αφήνουμε λίγο την κάπαρη να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει. Προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι από μόνη της αλμυρή. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγη ρίγανη (την προσθέτουμε στο τέλος για να μην πικρίσει).
- Προσθέτουμε τα φιλέτα τόνου διαλύοντάς τα με το πιρούνι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις βίδες. Τα αφήνουμε να βράσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα για να μη λασπώσουν τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
- Αφού τα σουρώσουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να πάει παντού η σάλτσα. Τα σερβίρουμε ζεστά.
(«Η κουζίνα της μαμάς», Alpha)
Σαρδέλες στο φούρνο με πιπεριές
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό σαρδέλες
- πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 ντομάτες
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- τοματοχυμό
- ½ ποτηράκι κρασί κόκκινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χρησιμοποιούμε μισή από κάθε πιπεριά και τις κόβουμε ροδέλες, το ίδιο και τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
- Πλένουμε τις σαρδέλες και τις τοποθετούμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιεπερώνουμε και ψήνουμε στους 200° για 20-30΄.
Καλή σας όρεξη!