Εκδήλωση στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης με θέμα “παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις των Ποντίων”
Εκδήλωση με συνδιοργανωτές τους πολιτιστικούς συλλόγους των Μαυροδενδριτών (Μαυροδενδρίου – Θεσσαλονίκης και Αθηνών) για την παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Γ. Μαυροφυλλίδου – Μανουσαρίδου με τίτλο «Παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις των Ποντίων», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στις 8 το βράδυ στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Για το βιβλίο μίλησαν η Θεοδώρα Λειψιστηνού, φιλόλογος, πρόεδρος Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, γεωπόνος, συγγραφέας, η συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Μαυροδενδριτών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ομότιμος, καθηγητής του ΑΠΘ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Περσινίδης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαυροδενδρίου Κοζάνης.
Στην ομιλία του ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, ανέφερε πως «τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης και των επόμενων γενεών των προσφύγων είναι οι συνεχιστές της παράδοσης. Αυτοί θα αξιοποιήσουν τον πλούτο και το θησαυρό της προφορικής και γραπτής παράδοσης των Ποντίων. Μια τέτοια περίπτωση νέας κοπέλας της τέταρτης γενιάς είναι η Κυριακή Μαυροφυλλίδου – Μανουσαρίδου, και ξεκινάει μία κοπιώδη συγκέντρωση υλικού ποντιακών παροιμιών και παροιμιακών εκφράσεων, από τους επιζώντες της δεύτερης κυρίως γενιάς των Ποντίων, κατοίκων του χωριού της, Μαυροδένδρι Κοζάνης και των χωριών του τέως δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, Ποντοκώμης, Σιδερά και Λιβερά.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 307 παροιμίες και εκφράσεις στην ποντιακή διάλεκτο, τις οποίες μεταφέρει στη δημοτική γλώσσα και δίνει στην κάθε μια την έννοιά της, πότε λέγεται και γιατί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτών από τους οποίους τις κατέγραψε. Η δημοσίευση των παροιμιών γίνεται κατά αλφαβητική σειρά των εννοιών. Και τα λήμματα των εννοιών ανέρχονται σε 153. Έτσι σε 153 λήμματα κατά σειρά αλφαβητική κατατάσσονται οι 307 παροιμίες και λοιπές εκφράσεις.
Η Θεοδώρα Λειψιστηνού στην ομιλία της ανέφερε πως «η συγγραφέας Κυριακή Μαυροφυλλίδου – Μανουσαρίδου, αντιλήφθηκε την αξία της ερμηνείας των παροιμιών και το σημαντικό τους ρόλο στην καθημερινότητα, στην πολιτιστική φυσιογνωμία του κάθε τόπου και στην εκπαιδευτική διαδικασία με το χαρακτήρα αγωγής που κατέχουν. Πόσο απλά διδάσκει η παροιμία, πόσο απλά αποτρέπει ή αποτρέπει, πόσο απλά αποθαρρύνει ή ενθαρρύνει. Η συγγραφέας αντιλαμβανόμενη αυτή την αξία, θέλησε να καταγράψει τις δικές της παροιμίες, αυτές που ήδη είχε ακούσει από δικούς της ανθρώπους».
Τέλος, η ίδια η συγγραφέας Κυριακή Γ. Μαυροφυλλίδου – Μανουσαρίδου, επισήμανε πως «βασικό στοιχείο της έρευνάς μου αποτελεί η επιτόπια καταγραφή των παροιμιών, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η διάσωση του υλικού αυτού είτε ως γλωσσικού υλικού είτε ως πολιτισμικής εικόνας των Ποντίων και αφετέρου η προβολή της λειτουργικής σημασίας τους είδους αυτού στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Κατέγραψα τον παροιμιακό λόγω των κατοίκων και στην τελική επεξεργασία παρατήρησα τη λειτουργική θέση του στην καθημερινότητά τους. Διαβάζοντας ο αναγνώστης το βιβλίο και κρατώντας μια απόσταση από τα περιγραφόμενα, από όσα αναφέρονται μπορεί να σκιαγραφήσει σε μια αδρομερή αποτύπωση αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες, όπως διαγράφονται σε αυτά τα σύντομα κείμενα με το ιδιαίτερο τρόπο που τον διακρίνει. Τα μικροκείμενα αυτά, οι παροιμίες, είναι ένα σύστημα συμβολικής αναπαράστασης του κόσμου με λιγότερη ή περισσότερη ακρίβεια».
(Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά, η Θεοδώρα Λειψιστηνού και δεξιά η Κυριακή Γ. Μαυροφυλλίδου – Μανουσαρίδου)
Γράφει ο Φόρης Πεταλίδης
Πηγή: agelioforos.gr