Τα προβλήματα και η πρόσθετη γραφειοκρατία που θα προκαλούσε η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους 18χρονους αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ένα βήμα πίσω έκανε το υπουργείο Οικονομικών και απέσυρε τη διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με ην οποία προβλεπόταν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ακόμη και οι 18ρηδες που δεν έχουν εισόδημα. Το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη λόγω της γραφειοκρατίας και της σύγχυσης που θα προκαλούσε.
Τώρα, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μια νέα διάταξη, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο και θα προβλέπει για όσους τνέους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από εργασία να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.
Με τη «διόρθωση» που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, τα άνω των 18 ετών προστατευόμενα τέκνα δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, ακόμη και στην περίπτωση όπου έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, καθώς θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.
Τι θα ίσχυε
Φέτος, όλοι οι άνω των 18 ετών θα έπρεπε να υποβάλουν τον Ιούνιο φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως εάν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν.
Συγκεκριμένα, όσοι έγιναν 18 ετών έως τις 31/12/2012, ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή φαντάροι ή αν έχουν εισόδημα ή όχι, θα έπρεπε να αποκτήσουν ΑΦΜ και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια τον υπολογισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 3.000, την «ακύρωση» του ανώτατου ορίου του ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη, και κατ’ επέκταση τη μη αναγνώριση του παιδιού ως προστατευόμενου μέλους.
Αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί αν έχει συγκυριότητα σε αυτοκίνητο και αν είναι συνδικαιούχος σε καταθετικό λογαριασμό.
Πηγή: sofokleousin.gr