Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
- Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη.
- Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά.
- Η διαδικασία αυτή κρατά 5΄ και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της.
- Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.
- Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κ.σ. μαχλέπι και 1-2 κ.σ. κανέλλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Μόλις ετοιμαστεί το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη.
- Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι.
- Το βούτυρο το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20΄.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία κομμάτια για να πλάσουμε παραλλαγές.
Για το ποντιακό τσουρέκι
- Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη.
- Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό.
- Άμα κολλήσει, την στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό για να ροδοκοκκινίσει, πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 25΄ στους 180˚C.
Για το κλασικό τσουρέκι
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα.
- Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25΄ στους 180˚C.
Για το σταφιδάτο τσουρέκι
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
- Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη.
- Έπειτα ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο.
- Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25΄ στους 180˚C.
Και οι τρεις εκδοχές είναι νοστιμότατες και μοσχοβολούν!
Καλή επιτυχία!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.