Λύση στο μυστήριο έδωσαν Ιάπωνες επιστήμονες, για την συρρίκνωση του Χόμπιτ – Homo floresiensis – αφού όπως δείχνει η έρευνα δεν ήταν νάνος από τη φύση του.
Μεγαλύτερος απ’ ό,τι νομίζαμε ήταν ο εγκέφαλος των Χόμπιτ, σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Yousuke Kaifu από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής και Επιστήμης στο Τόκιο.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι οι μικροσκοπικοί Χόμπιτ, που δεν ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε ύψος, ανήκαν σε ένα μοναδικό είδος ανθρώπου και δεν ήταν «παραμορφωμένοι» σύγχρονοι άνθρωποι.
Τα απολιθώματα του εξαφανισμένου είδους, με την επιστημονική ονομασία Homo floresiensis ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2003, στο Φλόρες, απομακρυσμένο νησί της Ινδονησίας.
Μετά την εύρεση των απολιθωμάτων εκφράστηκαν πολλές θεωρίες για την εξέλιξη των Χόμπιτ.
Ορισμένοι επιστήμονες διατυπώνουν την άποψη ότι οι Χόμπιτ προέρχονται από τον «Όρθιο Άνθρωπο» (Homo erectus), τον παλαιότερο πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου.
Άλλοι πιστεύουν ότι οι Χόμπιτ προέρχονται από τον Homo habilis, πιθηκοειδή πρόγονο του ανθρώπου, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι Χόμπιτ ήταν σύγχρονοι άνθρωποι με μικροκεφαλία (μικρή περίμετρο κεφαλής και σώμα).
Για να λύσουν το μυστήριο οι Ιάπωνες επιστήμονες εξέτασαν με τομογράφο υψηλής ανάλυσης το απολιθωμένο κρανίο Χόμπιτ, που βρέθηκε το 2003.
Όπως διαπίστωσαν ο εγκέφαλος των Χόμπιτ έφτανε τα 426 κυβικά εκατοστά, δηλαδή ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που τον περιόριζαν στα 400 κυβικά εκατοστά.
Υποστηρίζοντας ότι ο εγκέφαλος του Homo erectus ανερχόταν σε περίπου 860 κυβικά εκατοστά, οι Ιάπωνες ερευνητές λένε πως είναι αρκετά πιθανό οι Χόμπιτ να προέρχονται από τον Όρθιο Άνθρωπο.
Οι επιστήμονες δεν απέδειξαν ότι ο Homo erectus είναι ο πρόγονος του Homo floresiensis, ωστόσο έδειξαν ότι αυτό είναι πιθανό και κατέρριψαν το αντεπιχείρημα ότι ο εγκέφαλος των Χόμπιτ είναι πολύ μικρός.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι Χόμπιτ δεν ήταν από τη φύση τους νάνοι αλλά συρρικνώθηκαν σταδιακά, καθώς προσαρμόστηκαν στο απομονωμένο περιβάλλον του νησιού, διαδικασία γνωστή ως «νησιωτικός νανισμός», που παρουσιάζεται και σε άλλα είδη.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings B.
Πηγή: econews.gr