Στις 02.20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου του 1912, βυθίστηκε ο Τιτανικός, αφού χτύπησε σε παγόβουνο, παίρνοντας μαζί του 1.500 ανθρώπους. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι την Τετάρτη, 10 Απριλίου 1912.
Επτακόσιοι άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν από το ναυάγιο. Σήμερα κανένας επιζών δεν βρίσκεται στην ζωή. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαϊου 2009, σε ηλικία 97 ετών.
Ο Τιτανικός ήταν στην εποχή του κυριολεκτικά ένα θαύμα της ναυπηγικής, αποτελώντας ένα πρωτοποριακό τύπο πλοίου. Ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες για την εποχή του: ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα καταστρώματα, χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα, ταχυδρομείο και υπέρμετρη πολυτέλεια. Ιδιαίτερα το σέρβις και το φαγητό που πρόσφερε στους επιβάτες της Α’ θέσης, ήταν πολύ πλουσιότερο και από τα αντίστοιχα των σύγχρονων ξενοδοχείων 5 αστέρων.
Για πολλούς εκείνη την εποχή χαρακτηριζόταν και ως το “αβύθιστο πλοίο”, και τούτο διότι ουσιαστικά ήταν δύο πλοία, το ένα εντός του άλλου, όπου το ενδιάμεσο κενό αποτελείτο από τα πρωτοποριακά για τότε διπύθμενα, καθώς και πλευρικοί χώροι δεξαμενών.
Γύρω από τον Τιτανικό έχουν δημιουργηθεί κάποια μυστήρια και θρύλοι.
Το υπερωκεάνιο Τιτανικός συγκρούστηκε με το παγόβουνο, λόγω ενός βασικού σφάλματος στον χειρισμό του πηδαλίου, και βυθίστηκε τόσο γρήγορα επειδή ένας αξιωματικός έπεισε τον καπετάνιο να συνεχίσει την πορεία του πλοίου, υποστηρίζει μια συγγραφέας σε συνέντευξή της.
Η Λουίζ Πάτεν, συγγραφέας και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσάρλς Λαϊτχόλερ, δήλωσε ότι η αλήθεια για το τι συνέβη πριν από 101 χρόνια απεκρύβη από το φόβο μήπως και αμαυρώσει την φήμη του παππού της, ο οποίος αργότερα έγινε ήρωας πολέμου.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον προέβλεψε το ναυάγιο του Τιτανικού 14 χρόνια πριν αυτό συμβεί!!! Εξέδωσε τη νουβέλα «Futility» (Ματαιότητα) το 1898. Το έργο έχει τόσες ομοιότητες με το ιστορικό ναυάγιο, που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.
Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται σε ένα υπερωκεάνιο που ονομάζεται «Τιτάν». Ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημα του ανθρώπου και πρακτικά αβύθιστο. Η κατασκευή του περιελάμβανε 19 στεγανά και ακόμη και 9 από αυτά να γέμιζαν με νερό το πλοίο θα μπορούσε να συνεχίσει να πλέει. Σίγουροι για την κατασκευή τους οι κατασκευαστές προέβλεψαν χώρο για 24 μόνο σωστικές λέμβους, αρκετές για να χωρέσουν 500 από τους 3000 επιβάτες! Αργότερα στο βιβλίο, μια ήρεμη απριλιάτικη νύχτα, ο Τιτάνας συγκρούεται με ένα παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό και βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι! Μόνο 13 επιβάτες επέζησαν του ναυαγίου.
Είναι γνωστός ο θρύλος γύρω από την κατάρα της μούμιας του Τουταγχαμών. Ο θρύλος λέει ότι η κλοπή της προκάλεσε την οργή του Αιγύπτιου θεού Anubis, με αποτέλεσμα την βύθιση του Τιτανικού.
Ο Τιτανικός παραμένει βυθισμένος στον υγρό του τάφο, στον Ατλαντικό, 400 περίπου μίλια από την ακτή της περιοχής Newfoundland. Βρέθηκαν χιλιάδες αντικείμενα, που ανήκαν στους επιβάτες του και στον εξοπλισμό του πλοίου.
101 χρόνια μετά από την βύθιση του Τιτανικού, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα στα οποία ίσως να μην δοθεί ποτέ απάντηση…
Σχετικά άρθρα:
Αυθεντικά αντικείμενα από το ναυάγιο και η κατασκευή του νέου Τιτανικού
Η κατάρα της μούμιας του Τιτανικού
Προέβλεψε το ναυάγιο του Τιτανικού 14 χρόνια πριν!