Μια εξαιρετική συλλογή έργων της ελληνικής καταγωγής εικαστικής καλλιτέχνη, Άννι Σπιλέος Σκοτ, παρουσιάζει η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση με θέμα Σμύρνη: Νοσταλγία για μια χαμένη πατρίδα θα φιλοξενείται μέχρι και τις 9 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο της πρεσβείας και είναι ανοικτή στο κοινό.
Για την δημιουργία των συγκεκριμένων έργων η καλλιτέχνης χρησιμοποίησε την τεχνική του κολάζ, συνθέτοντας ζωγραφιές, φωτογραφίες, αγιογραφίες, κεντήματα και άλλα πρωτογενή υλικά. Θεματικά τα έργα που απαρτίζουν την συγκεκριμένη συλλογή, εστιάζονται στα γεγονότα της Καταστροφής της Σμύρνης και στην υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων απ’ αυτή την τραγική για τον ελληνισμό χρονική περίοδο.
Η Άννι Σπιλέος Σκοτ, έζησε τα γεγονότα της Καταστροφής της Σμύρνης μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, η ίδια μεγαλώνοντας στις ΗΠΑ αρχικά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην συνέχεια όμως και ενώ τα χρόνια περνούσαν, άρχισε να αναζητά τις ρίζες της, την καταγωγή της και μέσα από την έρευνα και την μελέτη προκλήθηκε το ενδιαφέρον και η έμπνευση που οδήγησαν στη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων.
Tην παρουσίαση της έκθεσης, την βραδιά των εγκαινίων, έκανε η Δέσποινα Σκεντέρη – Φουρνιάδη, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Mediterranean Quarterly». Η κ. Σκεντέρη – Φουρνιάδη μίλησε για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, μέσα από τις ιστορίες και τα βιώματα της δικιά της οικογένειας, όντας πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Οι μαρτυρίες της γιαγιάς της, ζωντάνεψαν στην αίθουσα της ελληνικής πρεσβείας, συναρπάζοντας το ακροατήριο. Αποκορύφωμα της διήγησης ήταν οι τελευταίες ώρες της γιαγιάς στη Σμύρνη και πως κατάφερε να επιβιβάσει στο τελευταίο πλοίο τα δύο της παιδιά και τα δώδεκα ορφανά ανίψια της, τα οποία είχαν χάσει τους γονείς τους τις προηγούμενες ημέρες στις σφαγές που έγιναν μέσα στην πόλη.
Η Σοφία Φιλιππίδου, Επιτετραμμένη Σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής ότι σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις των γεγονότων αυτών που σημάδεψαν τον ελληνισμό και συνέβαλλαν καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της Ελλάδος.
Στην έκθεση παρευρέθηκε και η 94χρονη Εύα Παπαγεωργίου, η οποία έζησε σαν μικρό παιδί την Καταστροφή της Σμύρνης και γλύτωσε την τελευταία στιγμή όταν η οικογένεια της κατάφερε να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο του γαλλικού Στόλου και να μεταβεί στην Αθήνα.
Πηγή: gr.voanews.com