Η New Diaspora είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει ιστορίες Ελλήνων μεταναστών που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την περίοδο της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ανεξάρτητη κοινότητα, που έχει ως κύριο αφηγηματικό άξονα μια σειρά από ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Νίκου Σταμπουλόπουλου. “Η New Diaspora είναι κάτι παραπάνω από μία ιστοσελίδα με αφηγήσεις Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι μια ζωντανή κοινότητα συμμετοχικής καταγραφής του νέου αυτού μεταναστευτικού φαινομένου, των επιπτώσεων του αλλά και των λόγων που έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις. Παράλληλα, είναι και μία κίνηση συσπείρωσης, με σκοπό τη μεταξύ μας δικτύωση αλλά και την περαιτέρω παρέμβαση μας στο δημόσιο διάλογο που αφορά τον τόπο και τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω”, δηλώνει ο ίδιος στο metrogreece.gr.
“Κάθε ιστορία μετανάστευσης είναι μοναδική γιατί ο άνθρωπος που τη βιώνει είναι ο ίδιος μοναδικός”, συμπληρώνει. Μέχρι στιγμής έχει ακούσει, δει και καταγράψει με την κάμερά του είναι πολλές ιστορίες ανθρώπων απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. “Πρόκειται για ένα απίστευτα ετερόκλητο πλήθος, που περιλαμβάνει από φτασμένους επαγγελματίες που έφυγαν από επιλογή όταν ακόμα δεν υπήρχε επισήμως κρίση, μέχρι φοιτητές που ξέρουν ότι αν δεν βρουν δουλειά στο εξωτερικό με το που θα τελειώσουν οι σπουδές τους, θα αναγκαστούν να τα μαζέψουν και να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν επιτρέπονται τα όνειρα”, εξηγεί.
O Νίκος εγκατέλειψε τη χώρα μας από το 2009 και έκτοτε ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Πως όμως αντιμετωπίζεται ένας Έλληνας μετανάστης στην Ολλανδία; “Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πέσει θύματα της συνήθους μιντιακής παραπληροφόρησης και μας αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση ή ειρωνεία, αλλά δεν γνωρίζω κάποιο περιστατικό βίαιης ρατσιστικής επίθεσης. Ίσως επειδή η ολλανδική αστυνομία προστατεύει όλους τους πολίτες – ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος ή εθνικότητας. Το γεγονός βέβαια ότι στην Ελλάδα η κατάσταση όσο πάει κι αγριεύει έχει αρχίσει να υποψιάζει αρκετούς Ολλανδούς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη γνωρίζουν καλά την κουλτούρα μας, ή ακόμα και τη γλώσσα”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η New Diaspora στηρίζεται στη μικροχρηματοόδότηση. “Για να υλοποιηθεί μια σειρά μίνι ντοκιμαντέρ με γυρίσματα σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα να δυναμώσει η πλατφόρμα μας υπάρχουν έξοδα – αμοιβές συνεργατών, αεροπορικά εισιτήρια, εξοπλισμός κι ένα σωρό άλλα. Όπως ακριβώς και με τη συνεισφορά δημιουργικού περιεχομένου, στηριζόμαστε στους φίλους μας, τους φίλους τους και όλους όσους θελήσουν να κάνουν αυτό το ταξίδι μαζί μας. Έλληνες και μη”, καταλήγει.
Γράφει η Κέλλυ Φαναριώτη
Πηγή: metrogreece.gr