Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών έστειλε επιστολή σε όλους του Δήμους της Ελλάδας ενημερώνοντας ότι προτάθηκαν 31 νέοι δήμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Ακολουθεί η επιστολή του Συνδέσμου.
Αγαπητοί φίλοι,
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών είναι επιστημονικό σωματείο, που ασχολείται με τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού και κυρίως με όσα έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Η τελευταία σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου μέσω ενός επιστημονικά αξιόπιστου εγχειριδίου, για τη συγγραφή του οποίου εργάστηκε Επιστημονική Επιτροπή.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει εκπονηθεί ένα 3ετές πρόγραμμα διδασκαλίας της διαλέκτου, στο οποίο υπήρξε θετική ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου, Γεν. Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης κ. Καρατζιόλα), η οποία δεσμεύτηκε να το στηρίξει εντάσσοντάς το στα προγράμματα τοπικής εμβέλειας της Δια Βίου Μάθησης. Με τον ίδιο θετικό τρόπο αντιμετώπισε το πρόγραμμα και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Ασκούνης, με τον οποίο είχε συνάντηση το Προεδρείο του Συνδέσμου μας.
Η διδασκαλία θα ξεκινήσει για φέτος σε πέντε (5) τμήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμό μας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Στους υπόλοιπους Δήμους τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2013 και θα ολοκληρωθούν το Μάιο του 2014, ενώ θα διδάσκονται 2 ώρες τη βδομάδα και συνολικά 50 ώρες το χρόνο (Χ3 χρόνια =150 ώρες για κάθε τμήμα). Για τη δεύτερη αυτή περίπτωση προτείνονται τριάντα ένας (31) Δήμοι, οι εξής: Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Δράμας, Προσωτσάνης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Βέροιας, Κιλκίς, Παιονίας, Νέας Προποντίδας, Κατερίνης, Λαγκαδά, Θέρμης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου- Κορδελιού, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Εορδαίας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Πατρέων, Ασπροπύργου, Ελληνικού –Αργυρούπολης, Νέας Σμύρνης, Πεντέλης, Βριλησσίων, Παλλήνης, Καλλιθέας, Φυλής, Κω. Η επιλογή των Δήμων έγινε με βάση παράγοντες, όπως, η προεργασία και ένταξή τους σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, αιτήματα τοπικών φορέων και εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών (κυρίως Δασκάλων και Φιλολόγων που είναι γνώστες της ποντιακής) για να διδάξουν. Στα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα εγγράφονται, χωρίς αποκλεισμούς, μέχρι 30 άτομα και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν, θα υποβάλλονται σε εξέταση που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου, ενώ θα παρακολουθήσουν και σχετικό επιμορφωτικό σεμινάριο το καλοκαίρι του 2013.
Οι παραπάνω 31 Δήμοι πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους για έγκριση ίδρυσης τμήματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, στη Γενική γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, θέτοντας και μια σειρά επιχειρημάτων που θα ενισχύσουν το αίτημά τους. Ειδικότερα:
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και αναδεικνύει το διαφορετικό. Είναι φανερή η υποστήριξη πολιτικών που στοχεύουν στην καταγραφή, αλλά και στην εκμάθηση των ολιγότερο ομιλούμενων γλωσσών και διαλέκτων.
• Ο αφανισμός των νεοελληνικών διαλέκτων και ιδιωμάτων φτωχαίνει τη μητρική μας γλώσσα, επειδή της στερεί μια πηγή, από την οποία αντλούσε γλωσσικά στοιχεία και πλούτιζε σε λέξεις, γραμματικούς τύπους και συντακτικές δομές. Έτσι θεωρούμε σημαντική κάθε προσπάθεια διάσωσης, μέσω της διδασκαλίας της, μιας διαλέκτου, που σήμερα ακόμη ομιλείται από πολλούς στην περιοχή μας.
• Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες υποστήριξης και προώθησης της κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών μας.
• Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιτευχθεί η σύνδεση και επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία των ενήλικων πολιτών του Δήμου μας
• Θα αξιοποιηθεί δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος πολλών συμπολιτών μας και μάλιστα στο πεδίο του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορίας του ελληνισμού.
Για τους λόγους αυτούς και όσους άλλους εσείς κρίνετε σκόπιμο να αναφέρετε, μπορείτε να ζητήσετε την έγκριση ίδρυσης τμήματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης του Δήμου σας, τονίζοντας ότι προτίθεστε να λειτουργήσετε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, από τον Οκτώβριο του 2013 και για τα 3 επόμενα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη, τηλέφωνο 6977978545.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια.
Φιλικά
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών
Δείτε τα στοιχεία του Συνδέσμου