Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στην Αυστραλία αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 είναι το θέμα ενός βιβλίου που παρουσιάστηκα πρόσφατα στο Μπρίσμπαν.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα έχει τίτλο «90 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Οι πρόσφυγες που έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στο West End, South Brisbane”.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Σύλλογο Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας που λειτουργεί στο Κουίνσλαντ. Αξιοσημείωτο είναι πως στο Μπρίσμπαν εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αμέσως μετά την καταστροφή του 1922.
Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Δέσποινα Δράκου (αντιπρόεδρος του Συλλόγου) της οποίας ο πατέρας ήταν πρόσφυγας. «Ο πατέρας μου», λέει, «με ενέπνευσε να γράψω το βιβλίο αυτό. Ήταν μόλις δέκα χρόνων, επέζησε της καταστροφής της Σμύρνης και εγκαταστάθηκε στο Μπρίσμπαν μαζί με την οικογένειά του αμέσως μετά το 1922».
Η κ. Δράκου σημειώνει πως ο πατέρας της, Γιάννης Δρακάκης, τής είχε διηγηθεί πολλές ιστορίες που δεν μπορούσε να βρει στα βιβλία των «ιστορικών» και αυτό την έκανε να ψάξει και να βρει σπάνιο υλικό από επιζώντες, διπλωμάτες αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Τζορτζίνα Μονζεράτ δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου πως αποφασίστηκε η έκδοσή του για να τιμηθούν τα θύματα της καταστροφής αλλά και «για να ειπωθεί η ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων που σκόρπισαν στα πέρατα της γης μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες».
Στην παρουσίαση του βιβλίου τονίστηκε πως ήταν «τραγικά τα πρώτα χρόνια των προσφύγων στην Ελλάδα», αλλά γι’ αυτούς που πήγαν σε Αυστραλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες «τα πράγματα ήταν ακόμα πιο χειρότερα».