Ήρθε η Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν. Μπορεί η εικόνα να είναι υπέροχη και να μας ανεβάζει τη διάθεση, αλλά δυστυχώς για πολλούς από εμάς η αλλεργία κάνει την Άνοιξη ένα μαρτύριο.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα. Η γύρη των λουλουδιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ρινίτιδα, άσθμα, ασταμάτητα φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και τα αυτιά, κάψιμο στο λαιμό, βήχα, επιπεφυκίτιδα, φαγούρα στα μάτια, δερματικό έκζεμα και φαγούρα σε όλο το σώμα.
Σε πολλές περιπτώσεις δε, όταν η αλλεργία βρίσκετε σε μεγάλη έξαρση, μπορεί το αλλεργικό άτομο να αποκοπεί από τον κοινωνικό περίγυρο αδυνατώντας να παραβρεθεί σε κοινωνικές υποχρεώσεις ή ακόμη και να ανταποκριθεί στις άναγκες της καθημερινότητάς του.
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις αλλεργίες;
Αν μπορούσαμε να κλειστούμε μέσα σε μια αποστειρωμένη γυάλα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Επειδή αυτό όμως είναι αδύνατο, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια του δυνατού.
-Παραμένουμε στο σπίτι, με κλειστά παράθυρα, στην διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και στον επαγγελματικό μας χώρο.
-Δεν αερίζουμε το χώρο και τα κλινοσκεπάσματα γιατί θα γεμίσουν γύρη.
-Φοράμε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, όταν κυκλοφορούμε έξω, ιδιαίτερα αν έχουμε επιπεφυκίτιδα.
-Αποφεύγουμε να βγαίνουμε όταν έχει δυνατό αέρα, ο οποίος μετεφέρει τη γύρη ακόμη και σε απόστση 40 χλμ. Όταν βρισκόμαστε μέσα σε αυτοκίνητο, έχουμε τα παράθυρα κλειστά.
-Χρησιμοποιούμε κλιματιστικό και καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα.
-Επιστρέφοντας στο σπίτι, καλό είναι να κάνουμε μπάνιο και να λουζόμαστε καθώς και να καθαρίζουμε τα ρούχα που φορούσαμε έξω.
Αντιμετώπιση
Το 40% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζει ευαισθησία στο περδικάκι. Το φυτό αυτό μοιάζει σαν άγριος βασιλικός και φύεται σε τοίχους, βραχάκια, πλακόστρωτα. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα η ανθοφορία του διαρκεί πολλούς μήνες.
Άλλοι έχουν αλλεργία στην ελιά, ακακία, λεύκα, κυπαρίσσι, το πεύκο, το γρασίδι, γκαζόν κλπ.
Η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο, για το τεστ αλλεργίας και τον προσδιορισμό του φυτού που την προκαλεί, θα δώσει και τη λύση στο πρόβλημα με τη σωστή θεραπεία.
Τα αντιισταμινικά νέας γενιάς δεν προκαλούν υπνηλία όπως τα παλαιότερα και λαμβάνονται μια φορά την ημέρα.
Οριστική θεραπεία δίνει ο εμβολιασμός, που γίνεται άνα ένα μήνα για δύο περίπου χρόνια.
Περαστικά μας λοιπόν και υπομονή. Άνοιξη είναι θα περάσει…
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ευαγγελία