- Αν τα μανιτάρια μας είναι φρέσκα, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για μία ώρα σε σουρωτήρι.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Περνάμε τα μανιτάρια από το μπλέντερ και τα αλέθουμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως χρησιμοποιούμε τον κιμά.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα αλεσμένα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, την ντομάτα, τον τοματοχυμό και τα μπαχαρικά.
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Όταν γίνουν ρίχνουμε μέσα 50 γρ. φυτικό τυρί και ανακατεύουμε.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε σε ταψάκι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. μαργαρίνη και μια χούφτα τυρί και τα ανακατεύουμε.
- Από πάνω ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Για την μπεσαμέλ
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη μαργαρίνη, και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά.
- Όταν πήξει, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το υπόλοιπο φυτικό τυρί. Γίνεται πηχτή ή αραιή προσθέτοντας γάλα ή αλεύρι.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μανιτάρια και ψήνουμε το παστίτσιο στους 200° για 40′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
- Καλή σας όρεξη!