Οδηγίες προς καταθέτες σε απόγνωση δίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, βασιζόμενη σε όλα αυτά που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο!
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήρθαν για να μείνουν!
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα είναι προσωρινοί σύμφωνα με τη εφημερίδα, αντιθέτως όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα οι Κύπριοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτούς για πολλά χρόνια.
Μέσω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι σαν να είναι η Κύπρος με το ένα πόδι στην … ευρωζώνη!!!!
Κι όμως δεν είναι όλα τα ευρώ ίδια!!!
Ένα νόμισμα με πολλές όψεις είναι για τη Guardian το ευρώ, αφού ένα ελεύθερα διακινήσιμο ευρώ στην Φραγκφούρτη αξίζει περισσότερο απ’ ό,τι ένα περιορισμένο και ελεγχόμενο ευρώ στην Πάφο, σύμφωνα με την εφημερίδα!
Όλοι οι λογαριασμοί τραπεζών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο
Η Guardian εκτιμά πως ακόμη και οι ανέγγιχτοι μέχρι στιγμής λογαριασμοί κάτω των 100.000 ευρώ είναι πιθανό στο μέλλον να «κουρευτούν» ξαφνικά προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες!!!
Μην τοποθετείς ποτέ παραπάνω από 85.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό
Όσοι έχουν την τύχη να διαθέτουν ποσό που ανέρχεται στα 85.000 ευρώ, καλά θα κάνουν να τοποθετήσουν τα χρήματα όχι σε έναν αλλά σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, αρκεί να προσέξουν οι τράπεζες πού θα επιλέξουν να μην αποτελούν μέρος κάποιας άλλης μεγαλύτερης.
Φορολογικός παράδεισος σήμερα, κόλαση αύριο!
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ωμά το χρηματοπιστωτικό επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου ως «νεκρό».
Αυτή η δήλωσή της θα πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση προς τους απανταχού πλούσιους φοροφυγάδες: εάν «παρκάρετε» τα χρήματά σας σε παράκτιους παραδείσους, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να μπλεχτείτε σε πολύπλοκες διαδικασίες.
Η Κύπρος, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός τέτοιος με παραφουσκωμένο τραπεζικό τομέα.
Παρκάρετε αλλού τα χρήματα σας
Υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί «τόποι», πέραν των παραδοσιακών τραπεζών, όπου μπορεί κανείς να έχει ασφαλή τα χρήματά του να κερδίζουν τόκους, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν τα ομόλογα υπέρ το άρτιο (premium bonds), λόγου χάρη της National Savings & Investments για τους Βρετανούς, τα οποία κεφαλαιακά προστατεύονται 100%.
Επίσης, οι αποταμιευτές μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στον ταχέως εξελισσόμενο «peer-to-peer» τομέα, δηλαδή σε εταιρείες οι οποίες αποκλείουν τις τράπεζες και συνδέουν τους αποταμιευτές απευθείας με τους δανειολήπτες. Τέτοιες εταιρείες είναι οι Zopa και Funding Circle, η οποία ειδικεύεται στο πεδίο του δανεισμού σε επιχειρήσεις.
Άλλο μεγάλη και άλλο συστημική τράπεζα
Υπό το φως των εξελίξεων που σηματοδοτούν τα υπέρογκα κουρέματα, θα πίστευε κανείς ότι το δόγμα «οι μεγάλες τράπεζες είναι πολύ…. μεγάλες για να καταλυθούν» έχει πάψει πλέον να ισχύει.
Στην πραγματικότητα, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει εκείνες τις τράπεζες τις οποίες θεωρεί συστημικές, αφήνοντας τις υπόλοιπες στην τύχη τους.
Είναι μούφα τα «stress tests» !!!
Τον Ιούλιο του 2011, στο αποκορύφωμα της κρίσης στην ευρωζώνη, η ετήσια έκθεση αξιολόγησης της European Banking Authority αποκάλυπτε τις έντονες ανησυχίες για μόλις οκτώ τράπεζες (πέντε ισπανικές, μία ελληνική και δύο αυστριακές), ενώ τρεις κυπριακές είχαν υποτίθεται περάσει από εξονυχιστικές εκτιμήσεις.
Εκείνο το διάστημα, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των stress tests δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές και κινήσεις της Τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της ακόμη και κάτω από ακραίες και δύσκολες συνθήκες.
Πηγή: star.gr