Ο κ. Παρχαρίδης Γιώργος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος έδωσε μία συνέντευξη στην απογευματινή εφημερίδα της Ελευθεροτυπίας μιλώντας για την ομάδα Απόλλωνα Καλαμαριάς. Την ομάδα που είναι συνυφασμένη με τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1926 στην Καλαμαριά από Πόντιους πρόσφυγες. Σκοπός του συλλόγου, η διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης των Ποντίων, όπου τα μέλη θα συγκεντρώνονταν για να παίξουν μαντολίνο και κιθάρα. Ετσι, επιλέχτηκε ως έμβλημα της ομάδας η κεφαλή του Απόλλωνα, θεού της μουσικής. Τα χρώματα ήταν συμβολικά για την ποντιακή ιστορία: κόκκινο για το αίμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον ξεριζωμό των Ποντίων και μαύρο για το πένθος. Πρώτος πρόεδρος, ο ελαιοχρωματιστής Εμμανουήλ Μαγιόπουλος. Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Παρχαρίδη:
– Τι ετοιμάζετε στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς;
«Θα διεξαχθεί μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της μεικτής Ποντίων Παλαιμάχων και της Εθνικής Ομάδας που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 στην Πορτογαλία».
– Επικεφαλής ο Αντωνιάδης;
«Ηγείται της οργανωτικής επιτροπής που συστήσαμε. Ο Αντώνης είναι ποντιακής καταγωγής και ανέλαβε με μεγάλη χαρά την ευθύνη της προετοιμασίας».
– Ποιοι από τους παλαίμαχους θα δώσουν το «παρών»;
«Μεταξύ των ονομάτων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στον αγώνα είναι οι Ζαγοράκης, Νικοπολίδης, Γιαννακόπουλος, Τσιάρτας, Μπασινάς και άλλοι. Από την ομάδα των παλαιμάχων Ποντίων δεν έχουμε μέχρι στιγμής ονόματα».
– Τι σημαίνει για τους Πόντιους ο Απόλλωνας;
«Σύμβολο αγώνων του ποντιακού ελληνισμού, με κύρια στοιχεία το “ευ αγωνίζεσθαι”, το σεβασμό, το φίλαθλο πνεύμα και την πίστη σε αξίες».
– Ποια ήταν η πιο ακμαία περίοδος της ομάδας; Ποιοι ποδοσφαιριστές μεσουρανούσαν τότε;
«Το 1957-1958, όταν το πρωτάθλημα ήταν Βορρά-Νότου, ο Απόλλωνας βγήκε πρώτος στο πρωτάθλημα του Βορρά, κερδίζοντας ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή. Η επόμενη καλύτερη ομάδα, όσον αφορά το ποδοσφαιρικό επίπεδο και την τελική κατάταξη, ήταν αυτή του 2008».
– Το σύνθημα που ακουγόταν στα γήπεδα τότε;
«Δύο συνθήματα κυριαρχούσαν και κυριαρχούν στην κερκίδα του Απόλλωνα: “Ερθεν και τεσόν η σειρά”, “Ο Απόλλων περιέχει δηλητήριο φοβερό”».
– Θυμάστε ένα προσωπικό συμβάν με πρωταγωνιστή ένα μέλος της οικογένειας του Απόλλωνα;
«Θυμάμαι σε αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Απόλλωνα Καλαμαριάς κέρδισε ο Απόλλων και οι Απολλωνιστές έβγαλαν ένα πανό 20 μέτρων που έγραφε “Οβασον και επ’ εκεί κακάντσον”, που σημαίνει ότι η κότα κάνει αβγά και μετά κακανίζει. Και αυτό γιατί όλη την εβδομάδα οι ΠΑΟΚτσήδες τούς πείραζαν ότι θα ρίξουν 3-4 γκολ. Το αντίθετο συνέβη. Τον αγώνα τον κέρδισε ο Απόλλων. Αρα οι ΠΑΟΚτσήδες πανηγύριζαν προτού κερδίσουν».
– Ποδοσφαιριστές χωρίς επώνυμο σε -ίδης χωρούσαν στην ομάδα;
«Το ενενήντα τοις εκατό των ποδοσφαιριστών της χρυσής περιόδου του Απόλλωνα είχαν επίθετα που κατέληγαν σε -ίδης. Κάποιοι σε -όπουλος, όπως Σφαιρόπουλος, Βιόπουλος, Νιφαδόπουλος, όλοι ποντιακής καταγωγής».
– Γιατί αποκαλούσατε την ομάδα «Το Μωρόν»;
«Οι φίλαθλοι του Απόλλωνα αποκαλούν ακόμα και σήμερα την ομάδα με τη λέξη “Μωρόν”, η οποία υποδηλώνει την απέραντη αγάπη της γιαγιάς και της μάνας, καθότι ο Απόλλων ιστορικά είναι το αθλητικό παιδί της μεγάλης ποντιακής οικογένειας».
– Πού αφιερώνετε τον αγώνα;
«Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην ιερή μνήμη των θυμάτων, στους 353.000 αθώους που σφαγιάστηκαν στον Πόντο από τους Οθωμανούς και κεμαλικούς. Αποτίουμε φόρο τιμής και στον Απόλλωνα, καθώς η αθλητική του περιβολή συμβολίζει με το μεν μαύρο το πένθος, με το δε κόκκινο το αίμα των αθώων που χάθηκαν».
Πηγή: enet.gr
Σχετικά άρθρα:
Π.Ο.Ε.: Ο Απόλλων είναι το Μωρόν των Ποντίων
Αδελφοποίηση ΠΟΕ και Απόλλωνα Καλαμαρίας