Στο προσκήνιο έρχονται οι υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής μέσω ενοικιάσεων πολυτελών διαμερισμάτων ή βιλών.
Τα καταλύματα, τα οποία διαφημίζονται σε ποικίλες ιστοσελίδες του διαδικτύου, νοικιάζονται παράνομα, καθώς αφενός δεν έχουν το σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αφετέρου δίδονται χωρίς φορολογικά στοιχεία.
Πολλές είναι άλλωστε οι καταγγελίες που έχουν γίνει τόσο στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όσο και σε άλλους φορείς, οι οποίες κάνουν λόγο για μαύρες μισθώσεις από τις οποίες το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτική είναι καταγγελία η οποία είχε φτάσει στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, στην οποία αναφερόταν ότι τα «μαύρα» καταλύματα νοικιάζονται παράνομα για λίγες μέρες σε κάθε τουρίστα και εισπράττονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς βεβαίως αυτά τα εισοδήματα να δηλώνονται κάπου.
«Τα καταλύματα νοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ (άλλωστε, οι ενοικιαστές που συνήθως είναι ξένοι, δε γνωρίζουν τις διατυπώσεις που ακολουθούνται στη χώρα μας), χωρίς ασφάλεια, χωρίς να εκδίδονται παραστατικά και χωρίς να πληρώνονται φόροι» αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Μαζική φοροδιαφυγή
Όπως ανέφερε ο καταγγέλλων, η πιθανότητα να γίνει στα καταλύματα αυτά κάποιος έλεγχος είναι από πολύ μικρή έως απειροελάχιστη.
Αυτό διότι τα στοιχεία των ενοικιαστών δεν υπάρχουν σε καμία υπηρεσία, αλλά ακόμη και εάν γίνει κάποιος έλεγχος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το «κόλπο» με τις αστικές μισθώσεις (ενοικίαση πάνω από 90 μέρες). Βέβαια η αστική μίσθωση δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού στις διαφημίσεις τους στις ιστοσελίδες φαίνεται καθαρά ότι νοικιάζουν για λίγες μέρες σε οποιονδήποτε (έλληνα ή αλλοδαπό) τουρίστα, συνήθως για μία βδομάδα, αφού οι τιμές είναι ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.
Το «κόλπο» με τις αστικές μισθώσεις έχει ως εξής… Γράφουν σε ένα έντυπο ενοικίασης (συμφωνητικό αστικής μίσθωσης, απ’ αυτά που πουλάνε τα περίπτερα) το όνομα του ενοικιαστή (συνήθως εν αγνοία του και βάζουν μία ψεύτικη υπογραφή) ή το όνομα κάποιου φίλου τους και ως μίσθωμα αναγράφουν ένα μικρό ποσό, σε σχέση με το πραγματικό μίσθωμα και ότι ο ενοικιαστής (τουρίστας) θα μείνει στο διαμέρισμα ή στη βίλα για περισσότερες από 90 μέρες.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, έχουν στη διάθεσή τους 30 μέρες για να προσκομίσουν το μισθωτήριο στην αρμόδια ΔΟΥ. Βέβαια, το μισθωτήριο αυτό δε το πάνε ποτέ στη ΔΟΥ, αφού το καταστρέφουν μόλις ο τουρίστας φύγει μετά από μερικές μέρες (κανένας τουρίστας δε μένει στην ίδια βίλα για περισσότερο από ένα μήνα).
Αν γίνει έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής του τουρίστα τότε ο ιδιοκτήτης εμφανίζει το ψεύτικο συμφωνητικό το οποίο αναφέρει το πολύ μικρό ποσό που είχε συμπληρωθεί και… «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».
Πηγή: zougla.gr