Για περισσότερο από 30 χρόνια η εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στην περιοχή του Σικάγου διαρκεί μία εβδομάδα με διάφορες εορταστκές εκδηλώσεις.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ερταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με μία Πανσχολική εορτή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια περίπου, στην οποία συμμετείχαν όλα σχεδόν τα Ελληνικά σχολεία, ημερήσια, απογευματινά ή του Σαββάτου, της μείζονος περιοχής Σικάγου της πολιτείας Ιλλινόι καθώς και σχολεία της πολιτείας Ινδιάνα και Γουϊσκάνσιν που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου και ένα ιδιωτικό-ανεξάρτητο σχολείο το Πρότυπο-Πειραϊκό.
Η Πανσχολική γιορτή πραγματοποιείται σε αίθουσα εκδηλώσεων διαφορετικής εκκλησίας κάθε χρόνο. Φέτος έλαβε χώρα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ελμχερστ στις 19 Ιανουαρίου, όπου λειτουργεί και ημερήσιο σχολείο. Στην εορτή συμμετείχαν, όπως συνήθως, 15 περίπου σχολεία το καθένα από τα οποία μας παρουσίασαν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, ποιήματα, θεατρικές παραστάσεις, και τραγούδια μερικά από τα οποία συνοδευόταν από μουσική που έπαιζαν στο πιάνο οι δασκαλοί τους. Στο τέλος της εορτής γίνεται η κοπή της Βασιλόπιττας από τον Μητροπολίτη Σικάγου κ.κ. Ιάκωβο για τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Την επόμενη μέρα Κυριακή 20 Ιανουαρίου μετά την Θεία Λειτουργία, όπως γίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Σικάγου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη όλων όσων υπηρέτησαν τα Ελληνικά Γράμματα ως διδάσκαλοι των ελληνικών σχολείων, ως ραδιοεκφωνητές, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές προγραμμάτων στην ελληνική τηλεόραση και ως διανοούμενοι και καθηγητές. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση το σχολείο του Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει συνήθως μία θεατρική παράσταση σε διασκευή στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.
Την παραμονή των Τριών Ιεραρχών μετά τον εσπερινό, που γίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης , το ημερήσιο σχολείο Κοραής μας παρουσιάζει ένα σύντομο πρόγραμμα για τα Ελληνικά Γράμματα.
Ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, μετά την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, το Ελληνο-Αμερικανικό Σχολείο Σωκράτης παρουσιάζει επίσης ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με τα Ελληνικά Γράμματα.
Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Ιανουαρίου μετά την Θεία λειτουργία σε αίθουσα εκδηλώσεων, μετά το γεύμα, βραβεύτηκαν σε μια σεμνή τελετή οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πρώτευσαν στην γραφή έκθεσης που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Η τελετή απονομής του βραβείου «το Αγραφον» που δίνεται στους μαθητές πραγματοποιείται εδώ και 13 χρόνια στην μνήμη του καθηγητού-διανοουμένου και συγγραφέα Φωτίου Λίτσα, ο οποίος για πρώτη φορά είχε καθιερώσει στην αρχή της δεκαετίας του 1980 οι εκδηλώσεις των Ελληνικών Γραμμάτων να διαρκούν μία εβδομάδα όπως και ονομάζεται εφεξής «Εβδομάδα των Ελληνικών Γραμμάτων». Τα Βραβεία και πιστοποιητικά συμμετοχής στον διαγωνισμό επιδόθηκαν στους μαθητές που αρίστευσαν από τον Μητροπολίτη Σικάγου κ.κ. Ιάκωβο συνοδευομένου από την καθηγήτρια και διευθύνουσα του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου κ. Μαρίας Χατζηνάκου-Λίτσα, η οποία ήταν και υπεύθυνη για την όλη οργάνωση της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων.
Στην τελετή απονομής των βραβείων παρούσα ήταν και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο κ. Ιωάννα Ευθυμιάδου, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε την σημασία των Ελληνικών Γραμμάτων, καθώς και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ομογένειας.
Κύριος ομιλητής της φετινής εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη πατήρ Γεώργιος Δράγας.
Πολλές προσωπικότητες από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ως κύριοι ομιλητές στο παρελθόν όπως ο καθηγητής Θεολογίας π. Γεώργιος Μεταληνός, ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Κων. Νιάρχος και άλλοι.
Πέρσι ο επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις Μητροπολίτης Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμων ενθουσιασμένος τόνισε λέγοντας, «Εσείς είστε η μεγάλη Ελλάδα, εμείς είμαστε η μικρή Ελλάδα. Το έργο που επιτελείτε εδώ είναι σημαντικό για την διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας».
Τα ελληνικά γράμματα και ο ελληνικός πολιτισμός έγιναν ευρύτερα γνωστά με το πολιτιστικό κυρίως έργο του Μ. Αλεξάνδρου και με τον α΄κώδικα επιστημών που συνέταξε ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Η ελληνική γλώσσα έγινε εργαλείο για την εξέλιξη του πολιτισμού και είναι παγκόσμια κληρονομιά. Θα πρέπει τα στοιχεία του πολιτισμού μας να τα διατηρήσουμε και την γλώσσα μας, που επέζησε εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και στην οποία εκφράστηκαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και ακολούθως όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι του έθνους μας, να συνεχίσουμε να την μιλάμε αναλλοίωτη και να την διατηρήσουμε σαν θησαυροφυλάκιο. Διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι στην Ιστορία.
Οι μαθητές των ελληνικών μας σχολείων με την διδαχή και τις εκδηλώσεις αυτές προσλαμβάνουν παραστάσεις από την Ελληνική Παιδεία και παράδοση και θα είναι ως εκ τούτου οι μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνισμού στις χώρες που ζούνε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περιοχή δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου λειτουργούν περίπου 6 ημερήσια σχολεία (το 1 από αυτά ιδιωτικό), 24 απογευματινά (τα 2 είναι ιδιωτικά), 11 Σαββατιανά και 1 ιδιωτικό.
Την 1η Δεκεμβρίου 2012 το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Σικάγου οργάνωσε σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων της περιοχής στο οποίο συμμετείχαν 100 (εκατό) περίπου διδάσκαλοι.
Πηγή: elliniki-gnomi.eu