Κοριτσάκι 2 ετών σήμερα μολυσμένο από την μητέρα του με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, θεραπεύτηκε πλήρως μετά από θεραπεία που ακολουθησε, από τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Το περιστατικό συνέβη στην πολιτεία του Μισισίπι στις Η.Π.Α. και σύμφωνα με τους επιστήμονες το κοριτσάκι έχει σταματήσει να λαμβάνει φάρμακα εδώ και περίπου έναν χρόνο, χωρίς πλέον να υπάρχει κανένα ίχνος της μόλυνσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής «Guardian» θα χρειαστούν επιπλέον ειδικές ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη θεραπεία, στην οποία υποβλήθηκε το κοριτσάκι, έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε άλλα παιδιά της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για τη θεραπεία του ιού σε παιδιά. Τα «καλά νέα» ανακοίνωσε η Deborah Persaud, ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης στη διάρκεια Συνεδρίου για «Ρετροϊούς και Περιστασιακές Μολύνσεις», το οποίο πραγματοποιείται στην Ατλάντα.
«Αποτελεί την απόδειξη ότι ο HIV είναι δυνητικά ιάσιμος στα βρέφη», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι η θεραπεία κατάφερε να απομακρύνει τον ιό πριν αυτός προλάβει να δημιουργήσει «κρυψώνες» στο σώμα του μωρού -προκειμένου να καταφύγει εκεί όταν θα ξεκινούσε η χορήγηση ειδικής ιατροφαρμακευτικής αγωγής για την καταπολέμησή του έτσι ώστε να εμφανιστεί εκ νέου όταν αυτή θα σταματούσε-.
«Αυτές οι “κρυψώνες”» χρησιμοποιούνται συχνά από τον HIV για να μολύνει τον οργανισμό και να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα», επεσήμανε επίσης η ιατρός.
Εφόσον, το κοριτσάκι παραμείνει υγιές, τότε θα πρόκειται για τη δεύτερη επιβεβαιωμένη περίπτωση ολικής θεραπείας από τον συγκεκριμένο ιό. Το 2007 ο Τimothy Ray Brown έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να απομακρύνει από τον οργανισμό του τον HIV, ο οποίος προκαλεί τη νόσο του AIDS. Ειδικότερα, υποβλήθηκε σε μια ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, η οποία περιελάμβανε καταστροφή μέρος του ανοσοποιητικού του συστήματος και μερική μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που αντιστέκεται στην μόλυνση από τον ιό HIV.
Οι «κρυψώνες» του ιού και η φαρμακευτική αγωγή
Στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού δεν χρειάστηκε κάποια μεταμόσχευση.
Το παιδί άρχισε να λαμβάνει ένα «κοκτέιλ» φαρμάκων που καταπολεμούν τον ιό και κυκλοφορούν στο εμπόριο, με τη λογική ότι ο HIV δεν θα έχει προλάβει να δημιουργήσει τις απαραίτητες «κρυψώνες» μέσα στις οποίες στη συνέχεια καταφεύγει μέχρι να τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή που τον καταπολεμά. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ιός που προκαλεί το AIDS μπορεί να κρυφτεί προσωρινά σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ. μυελός των οστών, μακροφάγα κύτταρα, λεμφοκύτταρα), περιμένοντας την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, έτσι ώστε στη συνέχεια να «αφυπνιστεί» και να επιδεινώσει την ασθένεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μυελός των οστών, όπου ο ιός μολύνει τα κύτταρά του, μετατρέποντάς τα σε λευκά αιμοσφαίρια, δηλαδή σε όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επιτίθενται εναντίον άλλων υγιών κυττάρων. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι η καταστροφή των νέων κυττάρων του αίματος, γεγονός που σταδιακά οδηγεί σε ανοσοποιητική ανεπάρκεια με τελικό στάδιο τον θάνατο του ασθενούς.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins», η διαπίστωση ότι η φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του ιού πρέπει να είναι ισόβια -προκειμένου να εμποδίζει τη μόλυνση του οργανισμού- αποδεικνύει ότι ο ιός αναστέλλεται αλλά δεν καταστρέφεται, αφήνοντας όμως έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα έχει προλάβει να δημιουργήσει τις «κρυψώνες» του και έτσι θα είναι «ευάλωτος» στα φάρμακα.
Το «κοκτέιλ» φαρμάκων 30 ώρες μετά τη γέννηση
Το κοριτσάκι γεννήθηκε σε νοσοκομείο της πολιτείας, ελάχιστες ώρες πριν διαπιστωθεί ότι η μητέρα του έχει μολυνθεί από τον HIV. Καθώς λοιπόν η εγκυμονούσα δεν είχε λάβει κανένα αντιρετροϊκό φάρμακο, το μωρό είχε μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί.
Μόλις ήρθε στον κόσμο, μεταφέρθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Johns Hopkins», όπου και άρχισε να λαμβάνει ένα «κοκτέιλ» τριών φαρμάκων 30 μόλις ώρες μετά τη γέννησή του. Την απόφαση έλαβε η παιδίατρος με εξειδίκευση στην καταπολέμηση του ιού σε μωρά, Hannah Gay, η οποία ξεκίνησε τη φαρμακευτική αγωγή πριν καν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το αν τελικά έχει μολυνθεί από τον ιό. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της, θεωρούσε σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει μεταφερθεί ο ιός, γι αυτό και ήθελε να κάνει ό, τι καλύτερο μπορούσε για να δώσει ένα καλύτερο μέλλον στο μωρό.
Στις ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με τον HIV έχει μειωθεί δραματικά κυρίως λόγω των εξελιγμένων φαρμάκων και των στρατηγικών πρόληψης. Εκτιμάται ότι η λήψη αντιρετροϊκών στη διάρκεια της κύησης μπορεί να σταματήσει κατά 98% τη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο μωρό, σύμφωνα με άρθρο του «Guardian». Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο στις αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικά στην περιοχή της Yποσαχάριας Αφρικής.
Πηγή: madata.gr