Γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη… χίλιοι ρόλοι για μια γυναίκα. Από τότε που οι σύγχρονες γυναίκες, βγήκαν στην αγορά εργασίας, έχουν μοιραστεί ανάμεσα στο σπίτι, την οικογένεια, την εργασία, αναλαμβάνοντας καθημερινά πάρα πολλές υποχρεώσεις.
Προσπαθούν να είναι σε όλα τέλειες και να τα καταφέρνουν το ίδιο καλά σε όλους τους ρόλους τους. Συχνά, όμως , στην προσπάθειά τους να φροντίζουν τους άλλους δεν τους μένει καθόλου χρόνος για τις ίδιες. Παρόλα αυτά δεν το βάζουν εύκολα κάτω και προσπαθούν, ακόμη περισσότερο, για να αποδείξουν ότι είναι άξιες να πετύχουν σε όλους τους τομείς.
Γυναίκα εργαζόμενη
Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι γυναίκες έχουν πάψει να θεωρούνται αποκλειστικά νοικοκυρές και μητέρες και έχουν τις ίδιες επαγγελματικές δυνατότητες με τους
άνδρες. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξ’ ίσου καλά, κάνοντας πολλές φορές δύσκολες δουλειές και καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις. Έτσι, η καριέρα, που παλαιότερα ήταν προνόμιο αποκλειστικά των ανδρών, τώρα είναι και των γυναικών. Δεν είναι πλέον κάτι ασυνήθιστο να δουλεύουν οι γυναίκες, για να προσφέρουν οικονομικά στο σπίτι, αλλά και για να είναι ανεξάρτητες και να μην βασίζονται στα χρήματα του συζύγου τους. Ακόμη, όμως και στις μέρες μας υπάρχουν κάποιοι άνδρες, που δε θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες τους..
Ο ρόλος της νοικοκυράς
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η γυναίκα ήταν εκείνη που φρόντιζε το σπίτι και τα παιδιά, με αποτέλεσμα ακόμη και στις μέρες μας, οι δουλειές του σπιτιού να θεωρούνται γυναικείες. Ακόμη και τώρα που οι γυναίκες δουλεύουν όσες ώρες και οι άνδρες ( ή και περισσότερες), είναι εκείνες υποχρεωμένες, γυρνώντας από τη δουλειά να αναλάβουν όλο το νοικοκυριό, να μαγειρέψουν, να πλύνουν, να καθαρίσουν, να σιδερώσουν, με αποτέλεσμα οι ώρες εργασίας τους να αυξάνονται πάρα πολύ.
Μαζί με τις δουλειές του σπιτιού οι γυναίκες φροντίζουν καθημερινά τα παιδιά τους, τα βοηθούν στην καθημερινή τους μελέτη και τα πηγαινοφέρνουν – αν χρειάζεται- στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.
Η γυναίκα είναι εκείνη που παραδοσιακά πρέπει να αναλάβει – βάσει της κοινωνίας – αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς από γενιά σε γενιά περνάει η αντίληψη ότι αυτές δεν είναι δουλειές που τις κάνουν οι άνδρες, αλλά μόνο οι γυναίκες. Όμως, σιγά σιγά έχει αρχίσει να παρατηρείται, κυρίως στα νέα ζευγάρια, να βοηθάει και ο άνδρας στις καθημερινές υποχρεώσεις του νοικοκυριού, αλλά αυτό, προς το παρόν, ανήκει σε μία μειοψηφία.
Ο ρόλος της μητέρας
Ο πιο ιερός και αγαπημένος ρόλος των γυναικών. Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα, αλλάζουν οι προτεραιότητές της και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά της. Όλοι οι άλλοι ρόλοι της έρχονται σε δεύτερη μοίρα και αποκτάει κυρίως την ιδιότητα της μαμάς. Μπορεί να ξενυχτήσει ώρες ατελείωτες στο προσκεφάλι τους, όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, αναλαμβάνοντας και τον ρόλο της νοσοκόμας και τίποτα δεν την κάνει πιο ευτυχισμένη από το να βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν και να είναι γερά.
Τα φροντίζει με χαρά και παρόλο που ο ρόλος της μαμάς, ίσως, πολλές φορές την κουράζει αρκετά, δεν αλλάζει αυτή την ιδιότητά της με καμία άλλη.
Ο ρόλος της συζύγου
Μετά από όλη αυτή την κουραστική μέρα οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον ρόλο της συζύγου και θα πρέπει να έχουν διάθεση για τα συζυγικά τους καθήκοντα…
Συχνά, ο ρόλος αυτός παραμελείται λίγο παραπάνω από τις γυναίκες, καθώς έχουν δώσει όλη την ενέργειά τους στο υπόλοιπο της ημέρας και δεν έχουν την απαιτούμενη διάθεση για τον σύζυγό τους το βράδυ. Άλλωστε είναι κάπως δύσκολο να μεταμορφωθούν στο τέλος της ημέρας σε πανέμορφες και ξεκούραστες, έχοντας τόση διάθεση όση θα μπορούσε να έχει μία ελεύθερη γυναίκα.
Αν, όμως, έχουν ένα σύζυγο που τις στηρίζει, καταλαβαίνει την σκληρή τους δουλειά και υπάρχει ουσιαστική συναισθηματική επαφή μεταξύ τους, οι γυναίκες είναι ικανοποιημένες και δίνονται απόλυτα σε εκείνον ψυχικά και σωματικά.
Γιατί όλα η γυναίκα;
Δυστυχώς, σε ένα σπίτι όλοι περιμένουν τα πάντα από τη μαμά, διότι έχουν μάθει ότι εκείνη είναι εκεί για όλα. Τα παιδιά βασίζονται σε εκείνη για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, αλλά και για οποιοδήποτε πρόβλημα (όπως για παράδειγμα αν είναι άρρωστα). Όμως όταν εκείνη είναι άρρωστη, ποιος την φροντίζει; Μάλλον κανένας, αφού και πάλι πρέπει να σηκωθεί και να φροντίσει όλη την οικογένεια…
Ευθύνεται βέβαια και η ίδια γι’ αυτό, καθώς θέλει να περνάνε όλα από το δικό της χέρι και δεν έχει αφήσει το περιθώριο στα υπόλοιπα μέλη να βοηθούν κι εκείνα όσο χρειάζεται. Και όλοι βολεύονται σε αυτή την κατάσταση, αφήνοντας τα πάντα στη γυναίκα του σπιτιού.
Έτσι, οι ώρες που έχουν στη διάθεση τους οι γυναίκες, πολλές φορές δεν επαρκούν. Θέλουν να τα προλαβαίνουν όλα και να είναι στο τέλος της ημέρας τα πάντα στην εντέλεια. Έχουν την απαίτηση από τον εαυτό τους να ανταπεξέρχονται επαρκώς σε όλους τους ρόλους τους, να είναι τέλειες στη δουλειά τους, να είναι το σπίτι τους πεντακάθαρο και να είναι σύζυγος και παιδιά ευχαριστημένα. Πολλές φορές, μάλιστα, καταπιάνονται και με πράγματα που τυπικά δεν ανήκουν στις γυναικείες υποχρεώσεις, όπως διάφορα μαστορέματα στο σπίτι.
Τελικά, ποια γυναίκα είναι ευχαριστημένη από αυτή την καθημερινότητα;
Μάλλον καμία δεν είναι απόλυτα, αλλά όλες θεωρούν ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αναλαμβάνουν όλους αυτούς τους ρόλους. Και αυτό βέβαια, θα συνεχιστεί αν το μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Άντρες και γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να κάνει τα πάντα και οι καθημερινές υποχρεώσεις θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια…