Περίπου 200 Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε πείραμα του του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών. Οι οποίοι συναγωνίζονται επάξια τους συναδέλφους τους ερευνητές σε Η.Π.Α., Γερμανία, Γαλλία αλλά και στην Ιταλία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.
Η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) έχει κατασκευάσει το 10% των ανιχνευτών μυονίων, στον ανιχνευτή Atlas, όπου “αιχμαλωτίζονται” τα σωματίδια που προκύπτουν από τις συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο επιταχυντή.
Να πούμε σε αυτό το σημείο πως το Α.Π.Θ. συμμετέχει σε πειράματα του CERN ήδη από τη δεκαετία του 1970, αν και η συνεργασία εντατικοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 με τον ανιχνευτή Altas.
Ωστόσο στο συγκεκριμένο πείραμα του CERN συμμετέχουν πλέον, εκτός από το Α.Π.Θ., το Μετσόβειο και το Καποδιστριακό των Αθηνών, ενώ στον δεύτερο μεγάλο ανιχνευτή, που φέρει την ονομασία CMS, συνεργάζονται Έλληνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων.
Την ευκαιρία να πάρουν μια “γεύση” από από τα σχετικά πειράματα και την ανίχνευση σωματιδίων, έχουν αυτές τις μέρες οι 51 φοιτητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν σε διεθνές σχολείο για τα συστήματα επιλογής και συλλογής δεδομένων, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
Πηγή: e-afipnisi.gr