Η τελευταία «εύκολη» δόση αναμένεται να εγκριθεί στο ουσιαστικό της σκέλος από την ομάδα εργασίας για το ευρώ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως είχε αποφανθεί το Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Η συνέχεια, όμως, θα είναι σαφώς δυσκολότερη, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να αγγίζει την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, με τρόπο που θα κάνει αίσθηση στο προσωπικό.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι για το 2013 η χώρα προσδοκά άλλες τρεις μεγάλες δόσεις για τη χρηματοδότηση πια του προϋπολογισμού και όχι των τραπεζών, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.
Μέχρι τον Ιούλιο, 12.500 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Άλλοι 12.500 θα τους ακολουθήσουν από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2013, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί, αφορά συνολικά 25.000 υπαλλήλους. Οι 25.000 μετακινούμενοι θα λαμβάνουν τον μισό μισθό τους για ένα έτος και στη συνέχεια θα οδηγούνται εκτός δημοσίου, με βάση τα όσα προβλέπει το μνημόνιο.
Αυτό προκύπτει από την διευκρινιστική απάντηση σε σχέση με την φημολογούμενη απαίτηση της τρόικας για άμεσες απολύσεις, που έδωσε χθες το βράδυ η Κομισιόν.
Ο Σίμον Ο’ Κόνορ εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, ερωτηθείς σχετικά με τις απολύσεις ως προαπαιτούμενο για την υπό-δόση του Μαρτίου, παραθέτει χωρία από το έγγραφο της συμφωνίας τρόικας – ελληνικών αρχών και οριοθετεί χρονικά τις επερχόμενες κινήσεις:
Πρώτον, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Realnews της περασμένης Κυριακής εξηγεί ότι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τρίτης υπο-δόσης (του Μαρτίου) ύψους 2,8 δισ. είναι η παράδοση από τις ελληνικές αρχές ενός δεσμευτικού πλάνου για τη στελέχωση του δημοσίου τομέα (τουλάχιστον για τα κυριότερα υπουργεία). Όχι, όμως και «άμεσες απολύσεις».
Δεύτερον, ξεκαθαρίζει ότι η ακριβής εκτέλεση του προγράμματος διαθεσιμότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των τριών δόσεων που απομένουν στο 2013 (θερινή, φθινοπωρινή και χειμερινή).
Τρίτον, υπενθυμίζει ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για μείωση του όγκου του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015 από τα επίπεδα του 2010, με ό,τι σημαίνει αυτό για ενδεχόμενες πρόσθετες αποχωρήσεις μέσα στο 2014.
Τέταρτον, από την ίδια απάντηση προκύπτει ότι τα σχέδια στελέχωσης που θα κατατεθούν για την υπο-δόση του Μαρτίου, θα προσδιορίσουν τους ποσοτικούς στόχους αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014. (Simon O’Conor: “Complete the staffing plans for line ministries, use them to identify redundant positions and employees, and on this basis set quarterly targets of mandatory exits through end-2014”) Η δε τρόικα θα κρίνει το κατά πόσο αυτά τα «πλάνα» είναι αξιόπιστα, όταν κατέβει στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της επομένης εβδομάδας. (“Compliance with this requirement will be evaluated in the next review mission, which is due to get under way next week”).
Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει η Κομισιόν επισήμως στο μνημόνιο, η διαθεσιμότητα διαρκεί για ένα χρόνο και οδηγεί ή δεν οδηγεί σε απόλυση από το δημόσιο, αναλόγως της επίτευξης του στόχου των 150.000 αποχωρήσεων. Συνεπώς, αν στο μεταξύ, πάρει σύνταξη διπλάσιος αριθμός και δεν γίνει καμία νέα πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ή δια κάποιας άλλης οδού, όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μπορούσαν και να επιστρέψουν. Αν αυτό δε συμβεί, τότε η απόλυση είναι μονόδρομος.
Real.gr
Πηγή: madata.gr