Η καλή υγεία της καρδιάς δεν μας προσφέρει μόνο ομορφότερα και περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά και οικονομικά οφέλη, υπολογίσιμα εν μέσω κρίσης! Διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση ενημέρωσης για όσα πρέπει να ξέρουμε για να κρατήσουμε υγιή την καρδία μας. Στην καρδιολογική εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Γεώργιος Παρχαρίδης καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Επειδή η υγιής καρδιά είναι άρρηκτα δεμένη με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, το μήνυμα που στέλνουν οι καρδιολόγοι από τη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών αλλά και του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου), είναι: «Αλλάξτε τρόπο ζωής για να καταπολεμήσετε τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και άλλες παθήσεις της καρδιάς».
«Σε χώρες όπου οι παράγοντες κινδύνου είναι σε έξαρση, όπως στην Ελλάδα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό. Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι πρώτη στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην καθιστική ζωή και έχει αυξημένους πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο», πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζάνειου» Νοσοκομείου Πειραιά Στέφανος Φούσας.
Το σοκαριστικό είναι, όπως υπογράμμισε, ότι το 70% των ασθενών καθυστερεί να καλέσει το ΕΚΑΒ. Οι θανατηφόρες αρρυθμίες συμβαίνουν συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που νιώθει κανείς τον πόνο.
Επιπλέον, το 30% των ασθενών πεθαίνει μέσα στην πρώτη ώρα, καθώς ένας στους 5 ασθενείς δεν προλαβαίνει να φτάσει στο νοσοκομείο.
Πώς θα προλάβετε το έμφραγμα
Ο κ. Φούσας επισήμανε ότι για να αποφύγουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου. Αν, όμως, συμβεί τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έχοντας υπ΄ όψιν τρεις βασικούς χρόνους: «Από την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση του ΕΚΑΒ, αφού ο ασθενής πάρει υπογλώσσια μια ασπιρίνη, ο χρόνος πρέπει να είναι μικρός, μόλις 3-5 λεπτά. Από την ενημέρωση του ΕΚΑΒ μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, ο χρόνος πρέπει να είναι 30 λεπτά. Από την ώρα που θα φτάσει στο νοσοκομείο μέχρι να χορηγηθεί θρομβόλυση ή, καλύτερα, να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, ο χρόνος πρέπει να είναι αντίστοιχα 30 λεπτά και 90-120 λεπτά», είπε ο κ. Φούσας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε όσους υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική, το ποσοστό θνητότητας είναι 4%, ενώ σε θρομβόλυση 6-8%. Αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε κάποια από τις παραπάνω θεραπείες, είναι γυναίκα και πάσχει από διαβήτη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%.
Η αξία της πρόληψης
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Καλλικάζαρος, μπορεί να έχει και οικονομικά αποτελέσματα, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες μακροχρόνιων παθήσεων και ζημιών σε βάρος της αγοράς εργασίας.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, καθώς ανεβάζουν τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον κ. Καλλικάζαρο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί το σπουδαιότερο τροποποιήσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Αφορά μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού, καθώς περισσότεροι από 2.500.000 Έλληνες είναι υπερτασικοί κι μόλις το 40-50% από αυτούς έχει ρυθμισμένη την αρτηριακή του πίεση!
Η πιο πρόσφατη θεραπεία για την υπέρταση είναι η μέθοδος κατάλυσης της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού. Ειδικός καθετήρας εισάγεται διαδερμικά με τοπική αναισθησία στις νεφρικές αρτηρίες και μέσω γεννήτριας χορηγείται υψίσυχνο ρεύμα που απονευρώνει την αρτηρία του
νεφρού.
Η πνευμονική υπέρταση
Μιλώντας για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, που εκδηλώνεται με βασικό σύμπτωμα τη δύσπνοια κόπωσης, ο τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, υπογράμμισε ότι ο καρδιακός καθετηριασμός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τη διάγνωση της νόσου και απαραίτητος για την έναρξη της ειδικής θεραπείας.
«Η ετήσια θνητότητα της νόσου είναι μεγάλη. Εξαρτάται από την αιτιολογία και από την έγκαιρη χορήγηση της θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια η επιβίωση των ασθενών φαίνεται να αυξάνει λόγω της χορήγησης νεότερων φαρμάκων, που θα πρέπει να χορηγούνται σε ειδικά κέντρα και μετά από επιβεβαίωση της διάγνωσης με καθετηριασμό. Τα φάρμακα αυτά δεν φαίνεται να έχουν καμία θέση στη θεραπεία της φλεβικής πνευμονικής υπέρτασης, όπου πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία της υποκείμενης καρδιοπάθειας της αριστερής καρδιάς», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα καθιερωμένα πλέον σεμινάρια των ομάδων εργασίας της ΕΚΕ, όπου παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας. Η διοργάνωση, που αποτελεί κορυφαία καρδιολογική εκδήλωση στη χώρα μας, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα Πέμπτη, 14, έως και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 καρδιολόγων.
Πηγή: agelioforos.gr