Τι είναι οι υπερτροφές, πού τις βρίσκουμε, μπορούν να γίνουν φάρμακα; Υπάρχουν τροφές που έχουν τόσο μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών, που τις καθιστούν φάρμακα.
Στην Ελλάδα οι τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας υπάρχουν σε αφθονία. Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μέλι και τα παράγωγά του, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Όμως υπάρχουν και οι τροφές που εμπεριέχουν τόσο πολλά ευεργετικά συστατικά που μπορούν να γίνουν φάρμακα. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές, τι περιέχουν και σε τι ωφελούν τον οργανισμό μας.
Κινόα
Ο ΟΗΕ ονόμασε το έτος 2013 ως «έτος κινόα» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, αλλά διατροφικά είναι πιο κοντά στο παντζάρι και το σπανάκι. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, γι’ αυτό και είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους ή ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.
Μάκα
Την ονομάζουν και ρίζα της «ενέργειας». Προέρχεται από ένα μικρό φυτό των Άνδεων και αποτελούσε βασική πηγή επιβίωσης για τους ιθαγενείς. Κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητές της, ωστόσο κάποιες μεμονωμένες μελέτες την συνδέουν με τη γονιμότητα, τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και την αύξηση της αιματικής ροής.
Λιναρόσπορος
Περιέχει πληθώρα ω-3 λιπαρών οξέων και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης. Αξίζει να σημειωθεί και η αντικαρκινική του δράση. Σύμφωνα με έρευνες, σε γυναίκες με καρκίνο μαστού που κατανάλωναν καθημερινά λιναρόσπορο ο όγκος παρουσίασε επιβράδυνση στην ανάπτυξή του σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν λιναρόσπορο. Παρόμοια αποτελέσματα είχε έρευνα σε άντρες με καρκίνο του προστάτη. Ο λιναρόσπορος είναι καλύτερα να καταναλώνεται αλεσμένος στο φαγητό, σε σαλάτες ή και στο ψωμί.
Σπιρουλίνα
Πρόκειται για βρώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος (στο εμπόριο κυκλοφορεί σε σκόνη ή χάπια). Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ενώ περιέχει και πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με μελέτες, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί επαρκώς σε ανθρώπους.
Ιπποφαές
Οι σπόροι αυτού του θάμνου έχουν πολλά θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι). Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τις ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γκότζι μπέρι (Gοji berry)
Πρόκειται για τους καρπούς ενός θάμνου που φύεται στα Ιμαλάια. Μια ποσότητα 20-30 γραμμαρίων είναι αρκετή για να λάβει κανείς ικανή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών τους. Εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην αντιγήρανση και τη συνολική υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με μεμονωμένες μελέτες, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδεις νόσους. Ωστόσο δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με βαρφαρίνη.
Μύρτιλλα (blueberries)
Είναι ένα είδος μούρου, πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες (ουσίες που του προσδίδουν και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα). Έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα μύρτιλλα παρουσίασαν καθυστερημένη νοητική φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση.
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα, ένα σύνθετο μίγμα μικροοργανισμών, που οι λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν εδώ και αιώνες. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και προβιοτικά, βακτήρια φιλικά προσκείμενα προς την εντερική χλωρίδα. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αλόη
Είδος κάκτου που κατάγεται από τη Β. Αμερική. Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και καλλυντική βιομηχανία λόγω της επουλωτικής της δράσης, αλλά τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται και ο χυμός της. Η χρήση της σαν υπακτικό έχει καταργηθεί στην Αμερική από το 2003, γιατί η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες με αποτέλεσμα διαρροϊκές κενώσεις και απώλεια καλίου από τον οργανισμό. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τις ευεργετικές της ιδιότητες. ωστόσο θεωρείται ότι βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, σε δερματίτιδες και εγκαύματα, ενώ περιέχει και θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, C και E.
Τζίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba)
Πρόκειται για εκχύλισμα από τα φύλλα του δέντρου ginkgo (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο). Είναι από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο, ειδικά για τους ηλικιωμένους, γιατί σχετίζεται με τη θεραπεία της άνοιας, του Αλτσχάιμερ και γενικά με την τόνωση της μνήμης. Ωστόσο, και αυτό (όπως και όλα τα συμπληρώματα διατροφής) θα πρέπει να καταναλώνεται κατόπιν συμβουλής γιατρού, γιατί παρουσιάζει αντενδείξεις με την παράλληλη λήψη κάποιων φαρμάκων (όπως τα αντιδιαβητικά).
Τζίνσενγκ (Ginseng)
Είναι γνωστό και ως «ανθρώπινη ρίζα» γιατί οι ρίζες του είναι σαν δυο ανθρώπινα πόδια. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες δεν έχουν μελετηθεί πλήρως αλλά είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική του δράση.
Πηγή: megatv.com