Από το 2009 γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές στα Κόμανα του Πόντου και έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πολλά αντικείμενα από την περίοδο των Μιθριδατών.
Τα Κόμανα του Πόντου ήταν χτισμένα στις όχθες του Ίριος ποταμού και αποτελούσαν σημαντικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Βασιλείου των Μιθριδατών. Λέγονταν Ποντικά για να διακρίνονται από την ομώνυμη αρχαία πόλη της Καππαδοκίας και φημίζονταν για την λατρεία της θεάς Ενυούς ή Σελήνης και της χιττικής θεάς Μα, της οποίας ο αρχιερέας τοποθετούνταν, κατ’ αξίωμα, αμέσως μετά τον βασιλιά του Πόντου. Λόγω της ιερότητας της, η πόλη ονομαζόταν Ιεροκαισάρεια, ενώ μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, οπότε αποτέλεσε έδρα του Επισκόπου Νεοκαισάρειας, σ’ αυτήν μαρτύρησαν ο Άγιος Βασιλίσκος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Στα Κόμανα τα Ποντικά από το 2009 γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές, υπό την ευθύνη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής (ODTU), που έχει έδρα στην Άγκυρα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα επίπεδα της βυζαντινής και της ρωμαϊκής περιόδου και βγήκαν στο φως χώροι και αντικείμενα όπως εργαστήριο μεταλλουργίας , οινοποιείο (βυζαντινής περιόδου), τα τείχη της πόλης, κεραμικά ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, ένα νόμισμα της περιόδου των Μιθριδατών, νομίσματα ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης, ανακαλύφθηκαν έξι τάφοι βυζαντινής περιόδου, με περιδέραια και μπρούντζινα αναθήματα.
Τέλος, οι αρχαιολόγοι εξετάζουν τη δομή και τη λειτουργικότητα των λουτρών της πόλης, καθώς και άλλα ευρήματα, που θα χρησιμεύσουν για την ιχνηλάτηση της οικονομικής κατάστασης και της κοινωνιολογικής δομής της αρχαίας πόλης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ποντιακή Γνώμη” στο φύλλο 46 τον μήνα Δεκέμβριο.