Εδώ και αρκετό καιρό μαζεύω διάφορα μυστικά από έμπειρες – παλιές νοικοκυρές, που γι’ αυτές οι έννοια του χημικού καθαριστικού ακόμα και στις μέρες μας, τις αφήνει παγερά αδιάφορες και τα μοιράζομαι μαζί σας.
Δεν είναι λίγες οι φορές καλές μου φίλες, που κάποιο αγαπημένο αντικείμενο ή ρούχο το έχουμε αποσύρει από την καθημερινή χρήση γιατί είναι λεκιασμένο.
Στα ράφια βέβαια των super-market υπάρχουν κάθε λογής καθαριστικά, “δια πάσαν νόσον …”, αλλά εγώ η ξεροκέφαλη αρνούμαι πεισματικά να εμπιστευτώ τη “χημεία” για κάποια μονάκριβα αντικείμενα, που μπορεί για οποιονδήποτε άλλο η αξία τους να είναι ασήμαντη, αλλά για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικά.
Διατήρηση κοσμημάτων
• Για να επαναφέρετε τα κοσμήματά σας από ελεφαντόδοντο, τρίψτε τα με λεμόνι και λεπτό αλάτι και μετά σκουπίστε. Μια άλλη λύση είναι να τα βουτήξετε σε γάλα. Θα εκπλαγείτε.
• Για να επανέρθει το τιρκουάζ χρώμα στο δαχτυλίδι /μενταγιόν σας, βουτήξτε το για μίση ώρα σε καθαρή αμμωνία. Το χρώμα του θα επανέρθει για λίγες μέρες.
• Τα χρυσαφικά με πέτρες αποκτούν λάμψη αν τα βουτήξετε για λίγο σε οινόπνευμα 90 βαθμών, τα τρίψετε με ένα λινό πανί και τα στεγνώσετε με το πιστολάκι.
• Το διαμάντι, η άκουα μαρίνα, καθαρίζονται με σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα, Ξεβγάλτε και στεγνώστε με το πιστολάκι.
• Ο νεφρίτης (Jade) αποκτά την χαμένη του λάμψη με μια παραμονή στο ψυγείο.
• Τα ατσάλινα είδη καθαρίζονται με ξύδι και καπνιά.
Διάφορα τρικ
• Για να καθαρίσετε ένα μπουκάλι που περιείχε λάδι, ρίξτε μέσα κατακάθι από καφέ, όσο είναι ακόμα ζεστό. Ανακινήστε με δύναμη. Ξεβγάλετε.
• Για να καθαρίσετε κάτι μπρούτζινο, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα και πετρέλαιο.
• Για να καθαρίσετε τα μάτια της κουζίνας, δοκιμάστε ξύδι.
• Για να γυαλίζουν οι βρύσες σας, τρίψτε τις με μπλε οινόπνευμα και μετά με ένα πανί στο οποίο έχετε πασπαλίσει αλεύρι.
• Ο χαλκός συνήθως καθαρίζεται με ωμό κρεμμύδι, αλλά και το βραστό κρασί είναι αποτελεσματικό
• Για να μην μαδάει η γούνα σας, δοκιμάστε να την πασπαλίσετε στα προβληματικά σημεία με σχεδόν καυτή άμμο. Μόλις η άμμος κρυώσει, χτυπήστε την γούνα με ένα ξύλο και μετά χτενίστε την γούνα απαλά αντίθετα με την φορά των τριχών. Τινάξτε την άλλη μια φορά με το ξύλο και χτενίστε με ένα αραιό βρεγμένο χτένι. Η γούνα το καλοκαίρι καλό είναι να μπαίνει στο ψυγείο καταψύκτη για λίγο, εάν και εφόσον χωράει.
• Πριν πλύνετε τις κουρτίνες σας, βουτήξτε τις σε αλμυρό νερό, για απόλυτη καθαριότητα.
• Για να καθαρίσετε τους πίνακές σας χρησιμοποιήστε ωμή πατάτα.
• Για να καθαρίσετε το μάρμαρο, ποτέ χλωρίνη, αλλά χυμό λεμονιού με αλάτι.
Οι λεκέδες
Αν και πλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά καθαρίζουν και τους πιο δύσκολους λεκέδες, εδώ υπάρχουν άμεσες γρήγορες κινήσεις, ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο, και απόλυτα φυσικές.
Για κατάλευκα σεντόνια: Βουτήξτε τα στο γάλα.Αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Πλύνετε τα. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.
Σοκολάτα: Με οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό. (φυσικές ίνες)
Με γλυκερίνη που ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό, σε συνθετικά υφάσματα.
Κόλλα: Μερικές δεν βγαίνουν με τίποτα. όσες έχουν βάση από καουτσούκ, βγαίνουν με την βοήθεια της Βαζελίνης και άλλες με λευκό ξύδι.
Για τους λεκέδες από μαρκαδόρο ή στιλό διαρκείας: Τρίψτε με οινόπνευμα ή με ένα διάλυμα από αμμωνία και γλυκερίνη.
Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ.
Λεκές από σπανάκι: Φεύγει αν τρίψετε ωμή πατάτα πάνω του και μετά πλύνετε με σαπουνόνερο.
Μέικ-απ: Το μέικ-απ φεύγει με σαπουνόνερο.
Τα φρούτα: Αν λεκές από τα φρούτα, μπορεί να φύγει με οινόπνευμα, χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι.
Πίσσα: Απλώστε βούτυρο στον λεκέ, ή λάδι. Μπορείτε να τρίψετε και το εξωτερικό φλούδι από πορτοκάλι.
Λιπαρός λεκές: Αν μόλις κάνετε λιπαρό λεκέ σε βαμβακερό ύφασμα, απλώστε ένα κρόκο αυγού και το ξεπλύνετε, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Γρασίδι: Αν το ύφασμα αντέχει, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα στους 90 βαθμούς.
Ιώδιο σε λευκά: Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα χλωρίου και ξυδιού (1/2 χλώριο για 4 λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι ξύδι).Αφήστε ένα τέταρτο και ξεβγάλατε.
Ιώδιο σε μάλλινα ή μεταξωτά: Βρέξετε το ύφασμα με κρύο νερό, και τρίψτε με ένα μίγμα από 2 νερό προς 1 οινόπνευμα για άναμμα.
Το αυγό: Εξαφανίζεται με οξυζενέ διαλυμένο σε νερό.
Μπογιά: Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές, βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν τον πλύνετε.
Σκουριά: Το λεμόνι και εδώ κάνει θαύματα. είτε κόψετε μια φέτα και την βάλετε επάνω πριν σιδερώσετε, είτε μουσκέψετε το ύφασμα σε νερό με μαύρο σαπούνι και χυμό λεμονιού.
Αίμα: Μόνο κρύο νερό. Βάλτε λευκό ξύδι ή νερό και αμμωνία.
Ένα κόλπο για μεταξωτό ύφασμα είναι να τυλίξετε μια κλώστη στο δάχτυλό σας, να την βρέξετε με το σάλιο σας και να ταμπονάρετε με το δάχτυλό σας τον λεκέ ξανά και ξανά μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
Τσάι: Αν είναι πρόσφατος λεκές, τρίψτε με ένα λεμόνι. Αν είναι το ύφασμα μάλλινο η μεταξωτό, διαλύστε έναν κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό, τρίψτε τον λεκέ. Ξεβγάλτε.
Αν είναι παλιός λεκές, η γλυκερίνη σε νερό βοηθάει.
Ιδρώτας: Βουτήξτε το ρούχο σε νερό με ξύδι. Αν πρόκειται για ρούχο ανοιχτόχρωμο που δεν πλένεται, βουτήξτε τον λεκέ σε λίγο οινόπνευμα ζεσταμένο σε μπαιν μαρί. Ξεβγάλτε με ένα μείγμα (μισό νερό – μισό οξυζενέ).
Κρασί (κόκκινο): Ρίξτε αμέσως αλάτι στον λεκέ, θα φύγει στο πρώτο πλύσιμο ή ρίξτε λευκό κρασί από πάνω.
Εναλλακτικά, αν τυχαίνει να έχετε γάλα στην κατσαρόλα, βουτήξτε το λεκιασμένο ύφασμα μέσα.
Πηγή: fe-mail.gr