Το σχέδιο ‘Κάβο Σιδερο’ στη Μονή Τοπλού μπορεί να έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις εδώ και μια εικοσαετία, αλλά τώρα ακριβώς δίπλα ετοιμάζεται κολοσσιαία ξενοδοχειακή μονάδα!
Το ΥΠΕΚΑ ήδη ενέκρινε την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας …2510 κλινών στον Κάβο Πλάκο της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας της εταιρείας ¨ ΕΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε¨ και εστάλη ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφανθεί σχετικά! Τις επόμενες ημέρες μάλιστα η Επιτροπή Περιβάλλοντος πρέπει να αποφανθεί για την επένδυση αυτή που είναι η μεγαλύτερη στην ανατολική Κρήτη.
Μπορεί η επένδυση στο Τοπλού να είναι πλέον μικρότερη (συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών όπως άλλαξε το σχέδιο ) από αυτή στο Κάβο Πλάκο, αλλά και τούτη έχει…παρελθόν.
Η απόφαση αρ. πρωτ. οικ. 59888/2355/4-12-2012 εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγηση αλλά είχαν προηγηθεί πολλά.
Το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνσης Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας με το σκεπτικό ότι μέσα στην έκταση της προτεινόμενης εγκατάστασης, στη θέση «Σκαριά» βρίσκεται ο οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος αρχαίου λατομείου. Η εταιρεία επανήλθε με αίτηση θεραπείας και τελικά η αρμόδια υπηρεσία τον Μάρτιο 2012 έκανε δεκτή την αίτηση.
Η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου αφορά στη κατασκευή και λειτουργία τουριστικού συγκροτήματος (που θα αποτελείται από ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένα διαμερίσματα) συνολικής δυναμικότητας 2510 κλινών και των συνοδών-βοηθητικών- υποστηρικτικών αυτού έργων, σε έκταση εμβαδού 4.061 στρ. Από το σύνολο της έκτασης, τμήμα περίπου 328 στρ. αποτελεί ζώνη αιγιαλού παραλίας, ενώ τμήμα περίπου 127 στρ. αποτελεί ζώνη κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Τα τμήματα αυτά θα παραμείνουν αδόμητα και για αυτά θα ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Η έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το εν λόγω έργο, εμπίπτει σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με ονομασία “Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο (Άκρα Μαυροβούνι – Βάι-Άκρα Πλάκα)”- κωδικός “GR4320006” για την οποία η εταιρεία δηλώνει ότι θα σεβαστεί πλήρως το περιβάλλον.
Πηγή: cretalive.gr