Το ακριβό πετρέλαιο αναγκάζει τους ξενοδόχους να βάζουν προσωρινό ή μόνιμο λουκέτο δε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της δυτική Μακεδονίας.
Στις πιο κρύες περιοχές, το κόστος θέρμανσης μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 50% των συνολικών λειτουργικών δαπανών τους.
“Ο τουρισμός στη δυτική Μακεδονία δέχεται μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους για τη λειτουργία των καταλυμάτων. Υπάρχουν αξιόλογες μονάδες, π.χ, στα ορεινά, που δεν άνοιξαν φέτος, γιατί δεν μπορούσαν ν΄ ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος”, σημείωσε ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Δακής, στο περιθώριο σύσκεψης για τον τουρισμό, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Πώς περιγράφουν, όμως, την κατάσταση οι ίδιοι οι ξενοδόχοι;
“Αυτή τη στιγμή, στο ξενοδοχείο μου, είναι γεμάτα 15-20 δωμάτια σε σύνολο άνω των 200. Για να το θερμάνω, γιατί δεν μπορείς να αφήσεις τους κοινόχρηστους χώρους παγωμένους, χρειάζομαι 450-500 ευρώ την ημέρα. Ναι, την ημέρα”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κοζάνης, Ιάκωβος Παντελίδης.
“Τα μεγαλύτερα προβλήματά μας σήμερα είναι το κόστος της θέρμανσης και το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, έκλεισαν γι’ αυτόν τον λόγο. Φέτος, πολλά μικρά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου. Κι εγώ που διαθέτω μια δεύτερη μονάδα, 37 κλινών στην Κλεισούρα, δεν την άνοιξα φέτος. Όταν με παίρνουν για λίγες κρατήσεις, τους απαντώ ότι 5-6 δωμάτια δεν αρκούν για να λειτουργήσω, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω”, συμπληρώνει. Προσθέτει ότι, αν η πολιτεία θεωρεί όντως τον τουρισμό ατμομηχανή ανάπτυξης, θα πρέπει “να σταματήσει τα χαράτσια και να θεσμοθετήσει ειδική ρύθμιση για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων”.