Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στην Δράμα είναι κόντα στους άπορους της περιοχής και συμμετέχει στο Δικτύο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαζί με 35 άλλους φορείς της πόλης.
Καταλυτική για την πραγματική και διαχρονική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και πρωτοποριακή για όλη την χώρα ήταν η κίνηση του Δήμου της Δράμας για την δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Δράμας που υπογράφηκε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013.
Το σύμφωνο συνυπέγραψαν 35 φορείς της πόλης με στόχο την υλοποίηση ενός σχεδίου διαρκούς κοινωνικής υποστήριξης από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η σημασία της δημιουργίας του Δικτύου είναι εξαιρετικά μεγάλη και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των υπολοίπων Δήμων της χώρας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που ζήτησαν να έχουν συνεχή ενημέρωση για την υλοποίηση του νεοσύστατου θεσμού. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεργασία στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών των μελών του δικτύου, οι οποίες δεν θα πρέπει να επικαλύπτονται αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.
Μία σημαντική δράση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας είναι και το Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 13.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου παρουσία του Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου στην οδό Ηπείρου 22β. Πρόκειται για μία ενέργεια του Δήμου που υλοποιείται πλέον αφού εξασφαλίστηκαν οι συνθήκες διαρκούς και ανελλιπούς λειτουργίας του. Τον αγιασμό κατά την τελετή των εγκαινίων του Κοινωνικού Παντοπωλείου τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. κ. Παύλος και αμέσως μετά κόπηκε η καθιερωμένη κορδέλα από τον Δήμαρχο Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη.
Το κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαθέτει 52 είδη προϊόντων, 21 από τα οποία έγιναν προμήθεια μέσω διαγωνισμού και 31 από χορηγίες εταιριών εντός και εκτός Δράμας.
Ακολουθεί το τυπικό σύμφωνο που συνυπέγραψαν 35 φορείς στην Δράμα:
Στη Δράμα οι παρακάτω φορείς:
Ιερά Μητρόπολις Δράμας
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Περιφερειακή Ενότητα Δράμας)
Επιμελητήριο Δράμας
Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Δήμου Δράμας
Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.
Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας
Κέντρο Προστασίας Παιδιού Δράμας
Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας
Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας
Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας
Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δράμας
Εμπορικός Σύλλογος Δράμας
Εργατικό Κέντρο Δράμας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Δράμας
Ένωση Κυριών Δράμας
Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Σοροπτιμιστικός Σύλλογος Δράμας
Ροταριανός Όμιλος Δράμας
Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Ν. Δράμας
Εφορία Προσκόπων Δράμας
Ένωση Καταναλωτών Δράμας
Οικολογική Κίνηση Δράμας
Σύλλογος Επισιτιστών Δράμας
Σύνδεσμος Εργολάβων – Ηλεκτρολόγων Δράμας
Σύνδεσμος Υδραυλικών Δράμας
Σωματείο Κρεοπωλών Δράμας
Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας
Σωματείο Αρτοποιών Ν. Δράμας
Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Η Άρτεμις»
Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Δράμας
Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας
Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Δράμας
εκφράζουν δια του παρόντος άτυπου μεν, καθόλα δεσμευτικού δε έναντι αλλήλων αλλά και έναντι της ίδιας της Δραμινής Κοινωνίας συμφωνητικού τη βούληση και την επιθυμία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα διαθέτει διαρκή λειτουργικό χαρακτήρα και πρωταρχικό στόχο την κατά το δυνατόν αρτιότερη κάλυψη των πραγματικών αναγκών κοινωνικής υποστήριξης των Δραμινών πολιτών. Το παρόν συμφωνητικό αποτελεί ταυτόχρονα και την ιδρυτική πράξη σύστασης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας.
Εξ’αρχής καθίσταται σαφές ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας αποδέχεται απόλυτα το σύνολο της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία προσδιορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου ασκείται η Κοινωνική Πολιτική στη χώρα μας. Εντός του πλαισίου αυτού σκοπεύει να κινηθεί και να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το συνολικό αποτέλεσμα, προς όφελος των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών του.
Λόγω της ευρύτητας των στόχων που θέτει και των αναγκών που επιδιώκει να καλύψει με τη δραστηριότητά του, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναμένεται να αγγίξει σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής τους, όλους ανεξαιρέτως τους Δραμινούς πολίτες. Κάθε πολίτης, νέος ή όχι, εργαζόμενος ή άνεργος, μόνος ή στο πλαίσιο της οικογένειάς του, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί τις υπηρεσίες που με σταθερό χαρακτήρα θα υποστηρίζονται διαχρονικά από τοΔίκτυο. Γι’αυτό και ως προσπάθεια πρέπει περισσότερο να εκλαμβάνεται ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας Κοινωνίας, παρά απλά ως ένας διαφορετικός μηχανισμός υποστήριξης των ευρισκόμενων σε ανάγκη συμπολιτών μας.
Θεμελιώδη οραματικό στόχο του Δικτύου αποτελεί η επιτυχής και διαρκής διαχρονικά αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στον τομέα της “Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – Δημόσιας Υγείας”, στον τομέα “Παιδί και Οικογένεια”, καθώς και στον τομέα υποστήριξης των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων”. Η κάλυψη των αναγκών, όπως αυτές αναλύονται στην Χάρτα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, με τα εργαλεία, τα έργα, τα μέτρα και τις δράσεις, όπως αυτά παρατίθενται, αιτιολογούνται και ερμηνεύονται στο ίδιο κείμενο. Το κείμενο της Χάρτας Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης προδιαγράφει το πλαίσιο και προσδιορίζει με σαφήνεια το σύνολο των οραματικών επιδιώξεων του Δικτύου, καθώς και των μεθόδων μέσω των οποίων οι επιδιώξεις αυτές διαχρονικά θα υλοποιούνται.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συντονίζεται από τη Γενική του Συνέλευση. Σ’αυτήν θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς που συνυπογράφουν το παρόν Σύμφωνο και εκεί θα επιλύονται όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που αφορούν στο συνολικό εγχείρημα, καθώς και σε ειδικότερα θέματα καθημερινής λειτουργίας και επιμερισμού της συνολικής δράσης. Η Γενική Συνέλευση θα συνέρχεται με τη μορφή της ολομέλειάς της τακτικά μία φορά ανά εξάμηνο ή έκτακτα οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας. Στην πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης θα συζητηθούν και θα επιλυθούν μεταξύ άλλων θέματα καθημερινής λειτουργίας, διαρκούς επικοινωνίας, αλλά και ειδικότερου συντονισμού των επί μέρους διαστάσεων του συνολικού έργου.
Με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν τροποποιείται η αποστολή ούτε αλλοιώνονται οι λειτουργίες που εκ του καταστατικού τους επιτελούν οι φορείς που συμπράττουν σ’αυτό. Αντίθετα ενισχύονται τα όπλα που ο καθένας μεμονωμένα διαθέτει για την καταπολέμηση του κοινού προβλήματος. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν όχι απλά να συνεισφέρουν στην υλοποίηση των μέτρων που περιγράφονται στη Χάρτα, αλλά να τα υποστηρίξουν έμπρακτα με την καθημερινή δραστηριότητα των στελεχών και των μελών τους.
Ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα προσπαθούν να προσελκύουν διαρκώς νέες δυνάμεις (φορείς, συλλόγους, οργανώσεις, κ.λ.π.) προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συνολικής προσπάθειας. Το ίδιο το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως θεσμός διαρκούς λειτουργίας πλέον στο Δήμο μας, παραμένει ανοικτό στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αυτών με άλλα πρόσθετα, που θα συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων
Πηγή: dimokratikiaristeradramas.blogspot.gr